Yakın geçmişte sık sık afetlerle yüzleşen Düzce’de hala deprem anıtı gibi yıkılmayı bekleyen ve onarımla ayakta duran eski yapılar risk oluşturmaya devam ediyor. Merkezde işler ağır aksak ilerleyedursun Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz’un sesine kulak veren yüzlerce ilçe sakini ‘Eski Çarşı’ bölgesinde dönüşüme kucak açtı. Bu örnek tutumun diğer kentlere yayılması noktasında yetkili ağızlardan önemli açıklamalar geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm çağrısında bulunarak, “Kentsel dönüşüme katılmak isteyen herkesin başımın üstünde yeri var. Özellikle 1999’dan önce yapılmış olan binaların hepsinin risk taşıdığını bilelim. Güçlendirilebilen güçlendirsin. Eğer mahalle olarak anlaşabiliyorsanız belediye başkanlarına lütfen müracaat edin. Onlar sizin önünüze düşsünler. Orada kentsel dönüşüm yapalım.” dedi.
1999 yılında Düzce’yi yıkan iki büyük depremin ardından devreye sokulan yeniden yapılanma sürecinde yıkılmayan ve günümüze kadar gelen hasarlı binalar tedirginliğe yol açarken, özellikle 23 Kasım 2022'de yaşanan 5,9 büyüklüğündeki sarsıntı, şehrin riskli binalardan kurtulmasının hayati önem taşıdığını bir kez daha gösterdi. Bu noktada devletin uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm hamlesine en büyük destek ise Çilimli’den geldi.
ÇİLİMLİ DÖNÜŞÜME KUCAK AÇTI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Çilimli Belediyesi’nin iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında kentsel dönüşüm planına dahil edilen vatandaşlar, rızaları alınarak prefabriklere yerleştirildi. İlçenin "Eski Çarşı" diye tabir edilen bölgesinde, 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce depremleri ile 23 Kasım 2022'deki sarsıntıya şahitlik eden yorgun yapıların dönüşümü için düğmeye basıldı. Toplamda 198 hak sahibinin bulunduğu kentsel dönüşümün ilk etabında, 1 merkez cami, büyük meydan ve millet kütüphanemiz olacak, 79 konut, 119 dükkan ve 40 ofis inşa edilecek.
“HEPİMİZİN SEFERBER OLMASI LAZIM”
Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, “Yerin altı çok hareketli. Bu hareketliliği bilerek hareket etmemiz lazım. Şunu çok net söyleyebiliriz. Türkiye bir deprem ülkesidir nokta. Özellikle birinci derecede ve ikinci derecede bulunan çok riskli bölgelerimizin yüzeysel büyüklüğü topraklarımızın 66’sı. Nüfusumuzun da yüzde 71’i bu bölgelerde yaşıyor. Böyle bir toprak parçasında yaşarken bizlere mutlaka ve mutlaka bu gerçekliği bilerek hareket etmesi, konutlarımızı, iş yerlerimizi buna uygun şekilde yapmamız gerekiyor.” dedi. Geçmişte yaşanan depremleri hatırlatarak bugün İstanbul’un açıklarına geldiğini vurgulayan Özhaseki, “Denizde bekleyen bir tehlike için hepimizin seferber olması lazım. Bundan dolayıdır ki gece gündüz demeden bu bölgeleri ki İstanbul açıklarında olabilecek olan bir deprem İstanbul'u etkilediği kadar haliyle Gölcük’ümüzü de etkileyecek, İzmit'imizi de etkileyecek. Hepimiz bundan aşırı derecede rahatsız olacağız. Bundan dolayıdır ki yeni yasalar yapmaya çalışıyoruz. Yeni formüller geliştiriyoruz. İnşallah büyük bir hasar almadan bu işlerin altından kalkalım diyede uğraşıyoruz.” ifadelerine yer verdi .
“KENTSEL DÖNÜŞÜME KATILMAK İSTEYENLERE KAPIMIZ AÇIK”
1999’dan önce yapılmış olan binaların hepsinin risk taşıdığını belirten Özhaseki kentsel dönüşüm çağrısı yaparak, “Hiçbir parti farkı gözetmeksizin kim ki kentsel dönüşümle yuvalarını yapmak istiyorsa başımın üstünde yeri var, kapımız sonuna kadar açık. Ne olur, kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediye başkanlarına yardımcı olun. Uyumlu olun. Onlara elinizden gelen yardımı yapın. Antakya'nın şu anda yüzde 90’ı yok. O yüzden bizim hepimizin el birliğiyle bu işin içinden çıkmamız lazım. İstanbul'u da, Kocaeli'mizde, Gölcük'ümüzü de hazırlamamız lazım. Özellikle 1999’dan önce yapılmış olan binaların hepsinin risk taşıdığını bilelim. Güçlendirilebilen güçlendirsin. Eğer mahalle olarak anlaşabiliyorsanız belediye başkanlarına lütfen müracaat edin. Biz de elimizden geleni yapalım. Bu iş için bilgimiz var. Birikimimiz var. Bu işlerin içinden Allah'ın izniyle çok rahat çıkabiliriz.” diye konuştu.