Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde özellikle Adıyaman ve Hatay’da birçok bina yıkıldı. CHP Düzce İl Başkanı Semih Cemşit ise deprem bölgesi olan Düzce’nin depreme dayanıklı evlerin inşa edilmesi ve Düzce Belediyesi’nin çarpık kentleşme, riskli binaların yıkılması konusunda denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

Düzce’nin, deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olan iller arasında olduğunu belirten Cemşit, ‘’Yaşadığımız felaket bizlere bir kez daha gösteriyor ki, deprem kuşağında olan şehirlerimizde kurallara harfiyen uyarak, depreme dayanıklı kentler inşa etmeliyiz. İlk gündemimiz bu olmalı. 1999 depremini yaşamış bir şehir olarak yapılan işleri kitabına uygun yapmalıyız. Ancak yıllar geçmesine rağmen görüyoruz ki kitabına uymak yerine, kuralların etrafından dolaşıyoruz. Bizler bu zihniyet ile devam edersek deprem dirençli kentler oluşturamayız, aksine enkazlar içinde canlarımızı kaybederiz.’’ dedi.

SORUMLULUK DÜZCE BELEDİYESİ’NDE

 Deprem gerçeğinin yanında belediye ve müteahhit ilişkisinin sıkıntılarına değinen Cemşit,’’ 99 depreminden sonra Düzce’de birçok bina yeni yapıldı. Ancak son yıllarda görüyoruz ki bazı sakıncalı hususlar göz ardı ediliyor. Öncelikle Düzce merkezde kat izni 2016 yılında 4 kata çıkarıldı. Yatay kentleşmeye öncelik vermemiz gerekirken 4 kat izni bu saatten sonra tekrardan sorgulanmalı. Ayrıca hali hazırda inşaatı devam eden ve asma kat kurnazlığı ile 5-6 katlı yapılan binalar var. Belediyemiz bunlara neden müsaade ediyor? Vatandaşımızın can sağlığı, çıkılacak olan bir kattan daha mı değersiz? Bir konu daha var ki şehrimizin her köşe başında görebilirsiniz. Temelden düşük metrekare ile başlayan binalar, 2. Kat ile birlikte metrekaresi genişliyor. Sokağa çıkın bakın her yerde bunu görebilirsiniz. Ve buna halen müsaade ediliyor. Belediye bu konuda neden önlem almıyor? Eğer ki çekince, siyasi ise, oy korkusu ise buradan açık destek veriyoruz. Alacağımız fazla bir oy, canlarımızın beton yığınlarının altında kalmasından daha önemli değildir.’’ şeklinde konuştu.

ŞOVDAN ÖNCE CAN SAĞLIĞI

Düzce depremini yaşamış, hasar almış binaların ivedilikle yıkılması gerektiğini söyleyen Cemşit,’’ Kasım ayında 5.9’luk bir deprem yaşadık. Ağır hasarlı binalarımız var. Kamu kaynaklarını Düzce’ye ‘’Gerdanlık’’ yapmak yerine, bina yıkımı ve mülkiyet konularına ayırırsa Düzce’miz için daha hayırlı olacağını düşünüyorum. Hasar görmüş okullarımızın ne olacağı halen muallakta. Ders almalıyız, dersimize iyi çalışmalıyız.’’ dedi.

BU BİR CİNAYETE TEŞEBBÜSTÜR

 Kasım ayında yaşadığımız depremin ardından ağır hasar alan ve yıkım kararı olan binaların, itirazlar sonrası hasar değişikliği yapılmasına karşı olduklarını belirten Cemşit, ‘’Bir deprem yaşadık, binalarımız ağır hasarlı, bir bakıyoruz ağır hasarlı binalar kullanılmaya devam ediyor. Hasarları üzerinde oynama yapılıyor. Ağır hasar görmüş bina hangi gerekçe ile orta hasara çevriliyor? Aman mağduriyet yaşanmasın aman vatandaş tepki göstermesin diyerek bu kararlar alınıyor. Kamu kurumları işlevsiz, beceriksiz bir hal almış durumda. Devlet olarak hak sahiplerinin hakkını gözeterek bu binaların acilen yıkılması gerekiyor. Aksi halde insanların ölümünden sorumlu olacaksınız. Tekrar ediyorum asıl mağduriyet can sağlığımızın güvende olmamasıdır. Kasım ayındaki depremde ağır hasar almış binaların yıkılmaması cinayete teşebbüstür. Bilerek ve isteyerek ölümlerin önünü açıyorsunuz.’’ dedi.

ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN

Riskli binaların yıkılması ve çarpık kentleşmeye engel olunması konusunda belediyeyi göreve davet eden Cemşit, ‘’İleriki dönemlerde yaşanacak bir depremin aynı felaketlere yol açmaması için Düzce’de bir seferberliğin başlaması gerekiyor. Toplumu bu konuda bilinçlendirip, çocuklarımıza deprem gerçeğini anlatarak, yapı denetimini sert bir şekilde uygulayarak, bütüncül bir mekanizmanın harekete geçmesini her şeyden önemli görüyoruz. Bizler uyarılarımızı yapıyoruz ancak bu zihniyet değişmez ise 2024’te Düzce Belediyesi’ni aldığımız günden görev süremizin sonuna kadar önceliğimiz ‘’Deprem Dirençli Kent’’ oluşturmak olacaktır.’’ şeklinde konuştu.