Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 5544 Sayılı Kanun gereğince tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren meslekleri icra eden ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişiler 31 Aralık 2021tarihinden sonra çalıştırılamayacak.

Karar üzerine harekete geçen Akçakoca Belediyesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için ‘Akçakoca Belediyesi Belgelendiriyor!’ kampanyası başlattı. Proje kapsamında betonarme demircisi, makine bakımcısı, çelik kaynakçısı, frezeci, çelik kaynakçısı, panel kalıpçısı, inşaat boyacısı, orman yetiştirme ve bakım, duvar ustası, inşaat işçisi mesleklerini icra eden ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçi ve ustaların işsizlik fonu desteği ile belge almaları ücretsiz yapılan sınavlarla olarak sağlanıyor.

Bu belgelerin zorunlu olduğuna vurgu yapan Akçakoca Belediye Başkanı M. Okan Yanmaz,  “Bu belgeler bir nevi mesleklerin ehliyeti gibidir. Bir meslekle uğraşan kişilerin bu belgeleri olmadan çalıştırılması yasaktır.” dedi.

Olası bir iş kazasında kişinin sürücü belgesiz araç kullanması gibi cezai işleme tabi tutulduğuna vurgu yapan Yanmaz, “Bizler 9 meslekte sınav yapabiliyoruz. İnşaat işçisi, betonarme işçisi, kaynakçı gibi birçok alanda bu sınavları gerçekleştiriyoruz. Çalışma Bakanlığımızın yapmış olduğu istatistiklere göre yeterlilik belgesi olanlar olmayanlara göre yüzde 25 daha az iş kazasına maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle yürütülen çalışmaların önemi ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.

Öte yandan mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen vatandaşların Akçakoca Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne kimlik fotokopisi ile başvuru yapmaları gerekiyor.