Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu, Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü Ortak yayınıyla geniş kitlelere ulaşan “Güne Merhaba” programının konuğu oldu.

Programda, Gölyaka ilçesinde turizm alanında yaptıkları çalışmaları anlatan Demircan,  Bunu bir sitem olarak değil de, Düzce bölgesinin öğrenilmiş çaresizlik vardır psikolojide. Bu bölgemizin insanlarında müteşebbislik ruhu, turizm alanında gelişmemiş olarak kabul ediyoruz. Çevre illere bakıyoruz, Düzceli olarak hep konuşuyoruz 1 saatte İstanbul’a gidiyoruz, 1 buçuk saatte Ankara’ya gidiyoruz, yarım saatte Akçakoca’ya gidiyoruz. Düzce böyle çok güzel bir konumda,  yaylalara gidiyoruz’ Gidiyoruz da Ne oldu? Ben biraz özeleştiri yapmayı seviyorum. Ne oluyor? Hep böyle konuşuyoruz, halkımıza gidin, ben Düzce’nin göbeğinde 35 sene esnaflık yapmış olan, Düzce’nin Ticaret Odası’na kayıtlı bir esnafıyım. Tamam, Düzceliyiz, İstanbul’a ve Ankara’ya yakınız, ne oldu yakında ne yaptık? Yanımızdaki Bolu’nun bölgelerini, Sakarya’nın bölgelerinden konuşmaktan bıktık. Bir tane imkanı var, Bir tane Bungalov ev yapmış. Bir vatandaşın iki imkanı var, iki tane bungalov yapmış. Kaynaşlı’nın da, Cumayeri’nin de, Akçakoca’nın da, Gölyaka’nın da bir sürü güzel yerleri var. Ben madem Gölyaka Belediye Başkanıyım, Gölyaka’da Aksu boyunca; Hacıyakup, Taşlık, Süleymanbey,  Çayköy, Değirmentepe ve Aksu kenarlarında neden İnsanlar yapmasın? Gölü gören tepelere neden insanlar yapmasın? Orada bir tane bir tane yapınca, olmuş binlerce ve sektör oluşmuş. Bunlar Belediye’nin işi değil aslında, bunlar müteşebbisin işi, yatırımcının işi. Dedim ya; psikolojide öğrenilmiş çaresizlik diye, birisi yapmayınca, hiç kimse yapmıyor. Birisi yapıp para kazanmaya başlasın, herkes yapacak ama ilk yapanlar kazanacak. Biz jeotermal su çıkarttık, iki tane sondaj suyu çıkarttık. İller Bankası’ndan gelen Ali Reçber Bey dedi ki ‘Başkanım, 35 senedir bu bölgede jeotermal su konuşuluyor, Düzce’nin MR’ını ve tomografisini çektin, tebrik ediyorum seni’ dedi.

ddd-1

“Kardüz Yaylası’nda yatırımcının önünü açtık”

Kardüz Yaylasını kış turizminde cazibe haline getirmek için çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Demircan, “Şimdi bir yatırımcı var, 4 seneden beri Kardüz’le ilgili programlar ve konuşmalar yapıyorum. Bakanıma dedim, iradesini görmediğim kimseyle, Kardüz’e çıkmayacağım dedim. Kardüz’e çıkmadım, ‘mangal da yapmayacağım, kuzu da yemeyeceğim’ dedim, ama geçenler de bir yatırımcıyla çıktık ve ben dört sene sonunda, Kardüz’ün Turizm Teşvik Kanunun’dan yararlanmak kaydı ile Mera vasfından çıkarılarak, kadastro ve hazineye tahsisi yapıldı. Tapusunun, hazineden de Turizm Bakanlığı’na tahsisi yapıldı. Günü birlik konaklama insanlar çıksın; Mescidi, tuvaleti, çorba içeceği, sucuk ekmek yiyeceği bir yeri olsun. İnşallah bu sene onu da yapmaya başlayacağız. Bunun 79 bin TL ot bedelini de yatırarak, bir yıllık ön tahsisini aldık. Ön tahsisle birlikte bir yıl içerisinde, ne yapacağımızın, neler edeceğimizin taahhütlerini vereceğiz. Geçenlerde bir yatırımcı geldi ‘ sana bunları biz yapalım,  hiç para almayalım. Aynı zamanda otel alanına da oteli yapalım, bizim olsun, aynı zamanda teleferikleri teleseyircileri de yapalım bizim olsun’ dedi. Sizin olsun tabii, bizim niye olsun? Oteli bugün, Türkiye’deki franchise otel zincirlerinden, hangisi gelip yaparsa yapsın. Kartepe, Uludağ, Kartalkaya’da insanlar nasıl yapmışsa, gider Turizm Bakanlığı’ndan tahsisini alır, taahhütlerini yerine getirir, otelini yapar. Biz buranın dört yıl boyunca uğraşıp, Turizm Teşvik Kanunu’ndan faydalanmak kaydı ile yatırımcının önünü açarak bu şekle getirdik” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI