Düzce’nin en büyük çevre sorunlarından biri olan hava kirliliği yine kendisini gösterdi. Her kış yaşanan hava kirliliği soba ve kalorifer kullanımının başlamasıyla birlikte yine gün yüzüne çıktı.

Zehir solumaya başladık


Kış aylarının yaklaşmasına bağlı olarak ısınma amaçlı kömür kullanımının artması ile zehir solumaya başladık. Düzce’de özellikle akşam saatlerinde hayatı olumsuz etkileyen hava kirliliği adeta zor nefes aldırır oldu. Havaların soğumasıyla kalorifer ve soba dumanlarının bacadan tütmesine bir de sanayi tesisleri ve yoğun trafik eklenince dışarıda sağlığı tehdit eden bir hava hakim oluyor.
Özellikle akşam 17.00’dan sonra meydana gelen hava kirliliği, is ve duman kokusuyla iyiden iyiye hissettiriyor.

Akşam saatlerinde gökyüzüne bakanlar kirli bir hava tabakası ile karşılaşıyor. Kış aylarının başlamadan böyle bir hava ile karşılaşanlar daha soğuk olacak günlerdeki hava kirliliğini düşünmek dahi istemiyor.

Hassas düzeyde!
Önceki yıllarda hava kirliliği bakımından Türkiye'de birinci derece kirli iller arasında yer alan Düzce’de bu yıl da manzaranın değişmeyeceği gözleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerine göre, Düzce’nin havası, alarm verir düzeye yaklaştı.



13 Kasım 2019 tarihli verilere göre Düzce’de hava kalitesi indeksi, “Hassas” yani insan “sağlıksıza yakın” noktaya ulaştı.Düzce merkezde büyük oranda çevreci ve doğa dostu bir yakıt olan doğalgaza geçilmesi hava kirliliğinin azalmasına ilaç olmadı. Kalitesiz kömür kullanımının hava kirliliğini arttırdığı düşünülürken, denetim mekanizmasının daha etkin işlemesi isteniyor.

Dağıtılan kömürlerin kalitesi önemli
Yetkililer hava kirliliğinin önüne geçebilmek için özellikle yakılan kömürün kalitesinin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Hava kirliliğinin önüne geçebilmek adına kaliteli kömür kullanılması üzerinde duruluyor.



Düzceliler kirli havayı ciğerlerine çekiyor
Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre hava kalitesi "hassas" düzeyde seyretmeye başlayan Düzce, uzun yıllardır ‘Görünmez katil’ olarak tanımlanan hava kirliliği ile mücadele ediyor. Kömür kullanımı, fabrikalar, yoğun trafik ve coğrafi yapısı şehrin pis hava sorunu ile karşı karşıya kalmasına neden olurken, her kış öncesi artık zehirli değil, temiz hava solunması umut ediliyor ancak umutlar suya düşüyor. Türkiye’nin en fazla hava kirliliği yaşayan illeri arasında gösterilen Düzce'de bu sorun Aralık-Ocak aylarında tavan yaparken, Düzceliler bu aylarda kirli havayı ciğerlerine çekmek durumunda kalıyor. Şu günlerde sabah ve akşam saatlerinde Düzce’de oluşan gri örtü, vatandaşların nefes almakta güçlük çekmesine yol açıyor. Seneler geçiyor, hava kirliliği tehditine kalıcı çözüm üretilemiyor!
HABER:C.ÜSTÜNER