Düzce’de koronavirüsle mücadele her alanda devam ediyor. Vaka sayısının 115’e kadar yükseldiği şehirde, sahadaki virüs tarama çalışmaları da artarak sürüyor. Düzce Valiliği’nden konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemine verilen ad olan filyasyon çalışmaları kapsamında, pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç gün içinde temas ettiği bütün kişilerin sağlık çalışanlarınca tespit edilerek tarama çalışmaları yürütüldüğü aktarıldı.

Açıklamada şöyle devam etti: “Filyasyon, dikkat ve titizlik gerektiren bir süreçtir. Ülkemizde pandemi kapsamında vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesinde filyasyon çalışmaları etkili olmuştur. 

Yeni bir koronavirüs (Covid-19) tanısı konulduğunda, hastanın temas bilgileri filyasyon ekipleri tarafından toplanarak hastanın temas halinde olduğu listelenmiş kişiler 48 saat zaman zarfında taranmaktadır. Burada asıl amaç, erken tanılarla hem yayılmayı önlemek hem de risk grubunda olan kişilerin olası hayati tehlikelerinin önüne geçmektir.

İlimizde Valimiz Sayın Dr. Zülkif Dağlı’nın talimatları doğrultusunda hassasiyetle sürdürülen virüsle mücadele çalışmaları kapsamında; doktor ve sağlık çalışanlarından oluşan ekipler filyasyon amacıyla saha çalışmalarına devam etmektedir. İlimizde filyasyon çalışmalarını yürüten toplamda 30 ekip mevcuttur. Filyasyon ekipleri bugüne kadar bin 600 kişiye ulaşarak doğrulanmış vakaların filyasyonlarını tamamlamışlardır. Her doğrulanmış vakaya ortalama 8,5 temaslı kişi düşmektedir. İlimizde temaslı kişilere ulaşma oranı yüzde 99,5 olup, ekiplerimizin özverili çalışmaları neticesinde listelenmiş kişilere en geç 31 saat içerisinde ulaşılmaktadır.

Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele için devletimiz tüm imkânları ile seferber olurken, vatandaşlarımızın da mecbur kalmadıkça evlerinden dışarı çıkmayarak mücadele sürecine katkı sağlamaları önem arz etmektedir.”