Düzce’de fırıncıların un, akaryakıt ve elektrikteki fiyat artışlarıyla katlanan maliyetleri ekmek zammını kaçınılmaz kılınca ekmeğe yüzde 20 zam yapıldı. Düzce Fırıncılar Odası’nın ekmeğe zam talebi komisyonda kabul edilerek uygulamaya koyuldu. Bugün itibariyle 210 gramlık ekmeğin fiyatı 2.5 TL’den 3 TL’ye çıkarıldı.

5 ayda yüzde 78,5 zam

Öte yandan eylül ayında 250 gramı 2 TL olan ekmeğe uygulanan 2 zam ve gramaj düşürme kararıyla 5 ayda yapılan zam oranı toplamda yüzde 78,5’i buldu.

Gözler yine Düzce Belediyesi’nde

Ekmeğe gelen zorunlu zammın ardından gözler bir kez daha ‘Düzce Halk Ekmek’ kuracağını açıklayan Düzce Belediyesi’ne çevrildi. Özellikle dar gelirli kesimlerin ucuza ekmek yemesinin temin edilebilmesi için halk ekmek kurulmasıyla ilgili ilk açıklamanın 21 Eylül’de yapıldığı belediyeden bu güne kadar somut bir adım gelmedi.

Yol haritası belirlenmişti

Konu son olarak Düzce Belediye Meclisi’nin ocak ayı oturumunda gündeme gelmişti. Halk ekmek için Düzce Belediyesi’nin ekmek fabrikası kurmak yerine Düzce’deki fırıncılarla anlaşma yoluna giderek un, tahıl, maya ve susam gibi ürünler ucuza tedarik edilmesini sağlayacağı öğrenilmişti.

Halen faaliyete geçemedi

Ardından halk ekmek büfelerinin konulacağı yerler belirlenerek, ucuz halk ekmek satışlarının bu büfelerde yapılmasının amaçlandığı bilgisine ulaşılmıştı. Fırıncılar da maliyetlerinin kısmen sübvanse edileceği sistemi benimsedi. Ancak ilk açıklamanın üzerinden 5 ay, belediye meclisinde gündeme gelmesinin ardından yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen Düzce Halk Ekmek halen faaliyete geçirilemedi.

Vatandaş Halk Ekmek’i bekliyor

Enflasyonun yüzde 50’ye yaklaştığı ve ekonomik bunalımın her kaleme gelen zamlarla vatandaşın ay sonunu nasıl getireceğini kara kara düşündüğü şu günlerde Düzceliler, sofraların vazgeçilmesi olan halk ekmek konusunda belediyenin atacağı adımı bekliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN