Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli görevinden istifa etti. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bakanlık görevine daha önce AK Parti Adana Milletvekili olarak görev yapan ziraat yüksek mühendisi Prof. Dr. Vahit Kirişçi getirildi. Özellikle yeni tip koronavirüs salgını sürecince tarımsal üretimin önemi bir kez daha ortaya çıkarken yeni bakanın ziraat alanında profesörlüğü olan bir uzman olması olumlu bir gelişme olarak yorumlandı.

Fındık üreticisinin talepleri var

Öte yandan çiçeği burnunda Bakan Kirişçi’nin bu özgeçmişi Türkiye’nin dünyadaki üretimin yüzde 70’ini tek başına sağladığı en önemli tarım ürünü olan fındıktan ekmek yiyen 8 milyon Karadenizli’nin de beklentilerinin karşılanacağına yönelik umutlarını yeşertti. Zira fındık bu sezon da üreticinin yüzünü güldürmedi. Piyasayı dengelesin diye görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi sıkı alım şartları ve kota uygulamasıyla üreticinin derdine çare olmadı.

TMO hayal kırıklığına uğrattı

Üretici, dolardaki artış ve hayat pahalılığı nedeniyle fiyatlarda revizyon ile şartlarında ve kotada iyileştirme yaparak kendisine sahip çıkılmasını beklerken TMO, 50 alım noktasından 37’sinin kapısına taahhüt edilen süre dolmadan kilit vurdu. TMO’nun piyasaya fındık arzı azalınca, üreticiden 26.50-27 TL’den aldığı fındığı 39 TL’den satışa çıkararak bu sezon cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak milyonlarca dolar para kazanan ihracatçının imdadına yetişmesi ise üreticinin yaşadığı mağduriyetin tuzu biberi oldu.

İtalyan tekel firma dizginlenmeli

Öte yandan Türkiye’nin stratejik tarım ürünü fındığı tekelinde bulunduran İtalyan firmanın düşük fiyat politikasının da önüne geçilemedi. Henüz rekolte tahmin sürecinde bile astronomik rakamlarla süreci manipüle etmek için üretiminde hiçbir emeği olmadığı halde fındıktan milyarlarca dolar kaldıran ihracatçının da desteğiyle baskı unsuru oluşturan İtalyan firma, TMO’nun da işlevsizliğini fırsat bilerek üreticinin elinden emeğini ucuza almak için oyun üzerine oyun kurarken bunu engellemek için hiçbir somut adım atılmadı. TMO’ya ürününü veremeyen fındık üretici çaresiz bir şekilde tüccarın yolunu tutmak zorunda kaldı.

İlk beklenti rekolte manipülasyonunun önüne geçilmesi

Bu tablonun tersine dönmesi için fındık üreticisi ilk olarak rekolte tahmininde adil ve yeni bir sistemle yüksek rekolte gösterip düşük fiyat açıklanması manipülasyonunun önüne geçilmesini istiyor. Neredeyse tamamı yurtdışına ihraç edilen fındıkta dolar bazlı fiyat beklentisi içinde olan üretici, bu sezon dolarla birlikte maliyetleri artarken dibi gören fındık fiyatlarının neden olduğu zorluğu bir daha yaşamak istemiyor.

TMO’da yeniden yapılanma şart

Piyasayı dengeleme rolü biçilen TMO’nun alım şartlarında ve kotasında da iyileştirme ile belirli aralıklarla fiyat revizyonu politikasının benimsenmesini isteyen üretici tekel firmaya açık kapı bırakılmasının önüne geçilmesini talep ediyor.

Türk fındığı Türkiye’de işlenmeli

Öte yandan yurtdışına hammadde olarak satılıp katbekat artan fiyatlarla mamul madde olarak alınan fındıkta işleme ve üretim olanaklarının arttırılarak üretici kooperatifleşmesi ve Fiskobirlik gibi oluşumların desteklenmesiyle hem çiftçinin, hem de ülkenin kazanacağı yeni bir fındık politikasına ihtiyaç olduğu gerçeği de gün gibi ortada duruyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN