Düzce Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayiciler ile kamu arasında işbirliğinin arttırılması ve sanayicilere kamu ve üniversite tarafından sağlanan desteklerin tanıtılması amacıyla Vali Yardımcısı Süleyman Hurrem Aksoy başkanlığında DOSB Sosyal Tesisleri’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya DOSB’de gıda, tekstil, giyim, ağaç ürünleri, deri, kimya ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların sahipleri ile üst düzey yetkilileri katıldı.

Söz konusu toplantıda İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, KOSGEB, MARKA, İŞKUR, SGK ve Teknopark A.Ş. yetkilileri tarafından sanayicilere sağlanan destek ve teşvikler hakkında bilgiler verildi. Ayrıca ithalatın azaltılması, ihracatın arttırılması ve sanayiciler arasında işbirliğinin sağlanmasına yönelik ayrıntılı değerlendirmeler yapıldı.

Toplantıya katılan sektör temsilcisi firmaların yetkilileri ise karşılaştıkları sorunları ve kamudan beklentilerini sıraladı.

“Kalifiye eleman için işbirliği yapmaya hazırız”

Sanayiciler nitelikli personel bulamadıklarını, il dışından hatta yurt dışından işçi istihdam etmeye başladıklarını belirterek, bu sıkıntılarının çözümü için endüstri meslek liseleri ve halk eğitim merkezleri ile birlikte işbirliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

“İstirahat raporları hastanelerden alınsın” talebi

Yıllık izin verilmesi uygun olmayan ve işgücüne ihtiyaç duyulan işçilerin herhangi bir sağlık sorunları olmadığı halde istedikleri zaman aile hekimlerinden istirahat raporu alabildiklerine dikkati çeken işverenler, bu durumun planlı üretim yapılmasını engellediğini kaydetti. Üretimin aksaması nedeniyle yurtdışı taahhütlerini gerçekleştiremediklerini belirten sanayiciler, istirahat raporlarının hastanelerden alınması halinde bu durumun düzelebileceği önerisinde bulundu.

“Zamlar ve kesintiler üretimi çok etkiliyor”

Elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamları ve kur dalgalanmalarının olumsuz yansımalarına da değinen Düzce’deki sanayi kuruluşlarının temsilcileri, zamlar gibi elektrik ve doğalgaz kesintilerinin de üretim miktar ve maliyetini çok etkilediğini ifade etti. Gerek yurtiçi gerekse yurt dışından alınan hammaddelerin ödemeleri dolar olarak yapıldığı anımsatılan toplantıda, bu durumun ihracat pazarında rekabet şansını azalttığına vurgu yapıldı.

“Çıkarılan bazı mevzuatlar fiiliyat ile örtüşmüyor”

Son olarak ithalat, ihracat, hammadde kullanımı ve üretim ile ilgili olarak çıkarılan bazı mevzuatların fiiliyat ile örtüşmediğine işaret edilerek, “Elimizi kolumuzu bağlayan bu mevzuatların teoriye değil pratiğe uygun olarak çıkarılması halinde sorunlarımız çözülecektir.” mesajı verildi.

Toplantı bitiminde Vali Yardımcısı Süleyman Hurrem Aksoy, sektörlerinde Düzce’nin önde gelen firmaları olan ve toplantıya iştirak eden firmalara, Düzce ekonomisine ve istihdama yaptıkları katkılardan ve toplantıya katılımlarından dolay teşekkür etti.