Birçoğu ekonomik açıdan sıkıntı içinde olan fındık üreticilerinin beklediği fiyat açıklaması bir türlü yapılmayınca, fındık piyasasında tek müdahil kurum haline gelen TMO'nun yanı sıra, bu sene pasif bir pozisyonda kalan Fiskobirlik'e de eleştiriler artıyor.

Geçtiğimiz Ay Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar' ın birliğin alım yapacak duruma gelemediği ile başlayan eleştiriler, zaman zaman siyasi bir çerçeveye de taşınıyor. Bayraktar'ın Ak Parti kökenli olması nedeniyle seçildiği, hükümetin de beklentisinin aynı siyasi partiden bir başkan beklentisi içinde olduğu dile getiriliyor.

Hükümetin beklentisinin gerçekleşmesine rağmen, birliğin yeniden eski günlerine dönmesi için bir çaba içine girilmediği iddia edilirken, TMO'nun üreticiden ziyade siyasi iradeyi temsil ettiği, bu nedenle birliğin piyasaya dönmesinin zorunlu olduğu değerlendirmesi de yapılıyor.

Ancak fiyatların açıklanması geciktikçe, Fiskobirlik'in piyasayı regüle edecek veya fındık üreticisinin sesini duyuracak bir açıklama yapmaması eleştiriliyor. Birliğin fındık fiyatlarına müdahalesinin yanı sıra, dünya fındık piyasasına fındık veren en büyük kurum olma pozisyonunu nasıl bu kadar kolay terkettiği de sorgulanıyor.

Devletin fiyat açıklamadığı, Fiskobirlik'in de ortada olmadığı 2008 sezonunun üreticiden ziyade büyük tüccarın lehine işleyen bir sürece yol açtığı eleştirileri yapılırken, eleştirilerin son bulması için fındık fiyatının bir an önce açıklanması gerektiği dile getiriliyor.