16 Nisan Pazar günü oylanan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi anayasa değişikliği yüzde 51.4 “Evet” oyuyla kabul edildi. 18 maddelik anayasa teklifinde 15 madde 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yürürlüğe girecek.

Değişiklik teklifinin 3 maddesi ise seçim sonuçlarının resmen ilanının hemen ardından yürürlüğe girecek. Bu 3 maddenin ilki mevcut anayasanın 101.maddesi ile ilgili. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı’nın partisi ile bağının kesilmesini öngören madde 16 Nisan halk oylaması ile birlikte yürürlükten kaldırılmış oldu. Böylelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurucusu olduğu AK Parti’ye dönüşünün önündeki engel kalkmış oldu.

Anayasa değişikliği ile hemen yürürlüğe girecek diğer madde ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı ile ilgili. Kurulun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişirken üye sayısı 23’ten 13’e, daire sayısı 3’ten 2’ye düşecek. Kurulun 4 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilirken 7 üye meclis tarafından seçilecek. Adalet Bakanı ve müsteşarı da kurulun daimi üyesi olmaya devam edecek. Kurulun yeni üyelerinin 30 gün içerisinde seçilmesi öngörülüyor.
Hemen yürürlüğe girecek 3. madde ise Anayasa Mahkemesi yapısını kapsıyor. Üye sayısı 17 olan mahkemede yer alan 2 askeri üyenin görevine son verilecek ve üye sayısı 15 olarak kalacak.