İlk kez 2008 yılında gündeme geldi
 
Düzce, kentsel dönüşümü ilk olarak Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş'ten duydu. Başkanlık koltuğunda oturduğu 2008 yılında basının karşısına geçen Keleş, Camikebir Mahallesi'nde dönüşümü başlatmak için düğmeye bastıklarını TOKİ ile görüşmelere başladıklarını açıklamıştı. O dönemde Başkan Keleş, TOKİ ile pazarlık içerisinde olduklarını kamulaştırma bedellerinin yükseltilmesi için kuruma baskı yaptıklarını belirterek, “Vatandaşın mağduriyetini istemiyoruz.” demişti. Bu görüşmeler süreci uzatınca yerel seçimler geldi çattı ve Keleş, başkanlık koltuğunu İsmail Bayram'a devretti.
 
Nisan 2010'da görüşmeler başladı
 
2009 yılının Mart ayından bu yana Düzce Belediye Başkanı olan İsmail Bayram da göreve başlar başlamaz kentsel dönüşüm projesi için girişimlerin aynen devam ettiğini ve Camikebir'de dönüşümün en kısa sürede gerçekleşeceğini açıklamıştı. 2010 yılına gelindiğinde göreve gelmesinin 1. yıldönümü dolayısıyla Öncü ekranlarına konuk olan ve 12 ayı değerlendiren Bayram, Kentsel Dönüşüm Projesi'nde gelinen son nokta hakkında bilgiler vermişti. 6 Nisan 2010 tarihinde TOKİ'den Düzce Belediyesi'ne ulaşan yazı hakkında programda bilgiler veren Bayram, hak sahiplerine ödemelerin peşin para ile olacağının kesinleştiğini ilk kez açıklamış ve bu doğrultuda görüşmelere hızlı şekilde başlayacaklarını vurgulamıştı. Hak sahipleri ile birebir görüşmelerin startı ise nisan ayının ortalarında verilmişti. 2010 yılının ikinci yarısı hak sahipleri ile görüşmeler ve anlaşmalarla geçerken yıkım işlemleri ise aynı yılın son aylarında başlamıştı.
 
2 yıldır yıkım bitmedi
 
Düzce Belediyesi'nin prestij projesi olarak lanse edilen proje, aradan geçen 4 yıllık süreçte sadece bir arpa boyu yol alabildi. Yıkım için vurulan ilk kepçenin üzerinden 2 yıl gibi bir süre geçmesine karşın şuanda bölgede hala yıkılmayı bekleyen binalar mevcut. Bütün hak sahiplerine ödemelerin yapıldığı ancak yıkım işlemlerinin devam ettiği bölgede oluşan çirkin manzaranın ne zaman sona ereceği ise merak ediliyor.
 
Düzce yine bekliyor...
 
Özellikle şehrin göbeğinde bir alanda yürütülen proje için hala konut yapım sürecine gelişememiş olması Düzce'nin ertelemelerin şehri olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. 2008 yılından bu yana gündemde olan bir projenin şimdiye kadar Düzce'ye kazandırılması gerekirken daha bir çivi bile çakılamaması çeşitli gerekçelere bağlansa da bir kez daha akıllara “illa uzun yıllar mı geçmeli?” sorusu geliyor. Düzce önemli bir proje için yine bekliyor, yine bekliyor...

 

Haber; C. ÜSTÜNER