“112” Acil Çağrı numarasının amacı dışında kullanılmasının, hattın gereksiz yere meşgul edilmesinin, gerçekten acil yardım bekleyen vatandaşların çağrı merkezine ulaşmasında zaman kaybı yaşanmasına yol açtığı ortadayken duyarsızlık bu yıl da eksik olmamıştı.

Düzce’de 267 bin gereksiz ve asılsız çağrı

Düzce’de 2021 yılı içerisinde sisteme gelen toplam 472 bin 642 yüzde 57’si yani 267 bin 650 çağrının ise gereksiz ve asılsız çağrılardan oluştuğu kayıtlara geçti.  2021 rakamları da Düzce'de hala hayati umursamazlığın devam ettiğini gösterdi.

11 Şubat 112 Günü dolayısıyla konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2021 yılında ülke genelinde 112’ye gelen çağrıların yüzde 68’i asılsız ve gereksiz olduğunu açıklayarak bunun birisi canı için hatta beklerken bir başkasının asılsız meşgul etmesi anlamına geldiğini söyledi.

‘Allah’ını seven 112’yi meşgul etmesin’

Acil durumda saniyelerin hayati önemi varken 112’yi cep telefonunu denemek için arayanlar olduğunu belirten Soylu, “Bu hakka girer. Biz de bir tabir var. Hayat memat meselesi derler. Hayat memat meselesi olmayan bir iş için Allah’ını seven 112’yi meşgul etmesin. Cep telefonunu denemek için 112’yi arayacağım ne demek? Biz senin deneme tahtan mıyız? Orada insanlar bir trafik kazasını, bir cinayeti, bir orman yangını acil bir şekilde iletecek. Belki bir dakika sonra gidersen baka bir şey olacak. Çoluğunuzu çocuğunuza, etrafınıza yakınınıza, herkese bunu ifade edin. Fuzuli 112’yi aramayın. Buranın adı Acil Çağrı Merkezi.” dedi.

Asılsız ve gereksiz aramaların telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği, can ve mal kayıplarına yol açabileceği göz önünde bulundurularak “112” Acil Çağrı numarasının acil durumlar dışında kullanılmaması büyük önem taşıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN