TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe maratonu devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddelerinin görüşmelerine katıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Bakan Dönmez’in genel kurul salonuna gelmesinin ardından söz alarak kendisine Düzce’de sürekli yaşanan elektrik kesintileri ve hava kirliliğinin zirve yapmasının ardından gündeme gelen Düzce’de doğalgaz fiyatlarının düşürülmesine yönelik çözüm önerilerini sordu.

Vekil Yılmaz, Düzce’de elektrik alt yapısından kaynaklanan kesintiler hemen her gün yaşanmakta olduğuna dikkat çekerek, Dönmez’e, “Özellikle köyler başta olmak üzere trafo gücünün yetersizliği, kablo ve elektrik direklerinin eskiliği bu kesintilerin ana nedenidir. Bunun yanı sıra Düzce il merkezinde ana caddelerde havai hatlar bir ile yakışmamaktadır. En genç il olan Düzce yatırımlar planlanırken nüfusa göre değerlendirildiği için b u sorunlar kronikleşmektedir. Düzce’nin yaşadığı elektrik sorunlarının giderilmesi için 2021 yatırım programında pozitif ayırımcılık yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

Yılmaz, yıllardır süregelen bir problem olan ve son günlerde insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşarak Düzce’nin ülkede zirveye yerleşmesine neden olan hava kirliliğine de değindi. Bakan Dönmez’e, “Düzce hava kirliliğinde ilk sırada olan ilimizdir. Doğalgaz abonelik fiyatlarında v e gaz metreküp fiyatlarında indirim yaparak hava kirliliğinin önüne geçmek için bir planlama yapacak mısınız?” diye sordu.

Bunun üzerine Bakan Dönmez söz alarak Yılmaz’ın sorularına yanıt verdi.

Dönmez, “Yılmaz’ın Düzce’deki elektrik alt yapısı ve doğalgaz ile ilgili bir pozitif ayrımcılık yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir sorusu var. Şunu ifade deyim Düzce tüm illerinde doğalgaz kullanan Türkiye’deki nadir illerimizden birisi. Eve, Düzce yıllardır topografisi dolayısıyla hava kirliliği ile mücadele eden zor bir ilimiz. Ama hamdolsun bugün artık tüm ilçelerimizde var” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİĞİMİZ ŞEHİR MERKEZLERİ”

Düzce’ye geldiğinde köylerde yaşayan vatandaşların da doğalgaz istediğini söyleyen Bakan Dönmez, “Önceliğimiz önce şehirler ve belediyelerin olduğu yerlerde doğal gazı yaygınlaştırmak.” diyerek hava kirliliğiyle mücadele kapsamında Düzce’nin köylerinde doğalgaz ulaştırma fikrine kapıları kapattı.

“FARKLI BİR GAZ TARİFESİ UYGULAMA İMKANI YOK”

Türkiye genelinde tek bir doğalgaz toptan satış fiyatı söz konusu olduğunu belirten Dönmez, “ Bölgeler arasındaki farklılık o bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketinin ihaleyle kazanmış olduğu teklife göre belirleniyor. Başka bir ifadeyle bugün mesela konutlarda BOTAŞ’ın doğalgaz satış tarifesi 1000 metreküpü 1.250 lira. Bunun üzerine o bölgedeki dağıtım bedeli geliyor ve nihai fiyata ulaşıyoruz vergileri ekledikten sonra. Ama ulusal anlamda BOTAŞ’ın doğalgaz satış fiyatı tüm Türkiye’de aynı. İler arasında farklılık sadece dağıtım bölgesinin yatırım ve işletme giderlerinde farklılıktan kaynaklanıyor” dedi. Bakan Dönmez, doğal gaz fiyatlarında Düzce’de pozitif bir ayrımcılık olup olmayacağıyla ilgili ise “Bu açıdan farklı bir gaz tarifesi uygulama imkanı yok” cevabını verdi.

“HAMDOLSUN ŞEHİRLERİMİZDE OLAN ELEKTRONİK ALETLERİN BİRÇOĞU ARTIK KÖYLERİMİZDE DE VAR”

Yılmaz’ın Düzce’de sık sık yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili sorusuna da cevap veren Bakan Dönmez, “Elektrik tarafındaki önerinize gelince. Özellikle son 5 yılda şehir merkezlerindeki elektrik dağıtım yatırımlarına büyük önem verdik. Büyük oranda da şikayetleri azalttık hamdolsun. Özellikle yeni 5 yıllık yatırım döneminde kırsala daha fazla ağırlık vereceğiz. Kırsaldaki temel sorun şu ki bundan 20-30 yıl önce kırsaldaki bir hanenin tüketim değeri ile bugünkü tüketim değeri arasında fark var. O gün projelendirilirken birkaç lamba ve belki bir soğutucunun ihtiyacı için elektrikler projelendirilmiş. Ama artık hamdolsun şehirlerimizde olan elektronik aletlerin birçoğu artık köylerimizde var. Sulama makinaları, süt sağım makinaları var. Yayık makinaları var. Bunlarla birlikte hane başına tüketim arttı.” İfadeleriyle cevap verdi.

“TRAFO GÜÇLERİNİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR”

Bakan Dönmez, “Buna bağlı olarak trafo güçlerinin arttırılması gerekiyor. Bu önümüzdeki yıllarda tarımsal alandaki bu tip şebekelerin yenilenmesine ve güçlendirilmesine ağırlık vereceğiz. Sadece Düzce’de değil Karadeniz başta olmak üzere şikâyetlerin olmuş olduğu başka illerimiz de oralarda da bu sorunu kökten çözmüş olacağız” sözleriyle de Düzce’de elektrik alt yapısıyla ilgili özel b ir çalışmanın yürütülmeyeceğini açıkladı.

HABER: Mehmet GÜNESEN