Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, günlerdir Düzce’nin köklü sanayi kuruluşu Standard Profil’de devam eden grev konusunda işçilere önemli bilgilendirmelerde bulundu. Özlü, siyasi ve bürokratların süreci iyileştirme hamleleri sonucunda bir uzlaşı ortamının ortaya çıktığını ancak işçilerin üye olduğu sendikanın süreci yokuşa sürdüğünü vurguladı. Özlü açıklamasında şunları kaydetti:

“Düzce’mizin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Standart Profil fabrikasında yaşanan “işi bırakma eylemi” sorununu çözmek maksadı ile yapılan çalışmalar ile ilgili kamuoyunun ve işçi kardeşlerimizin bilgilendirilmenin faydalı olacağı değerlendirilmiştir. 

Yaklaşık 1200 Düzceli kardeşimizin çalıştığı bu sanayi kuruluşunda yaşanan sorunu gidermek maksadı ile Milletvekilimiz Sayın Ayşe KEŞİR ile birlikte firma ve sendika yetkilileri ile “birlikte” ve “ayrı ayrı” görüşmeler yapılmış, tarafların talep ve önerileri dinlenmiştir.  Bu görüşme ve değerlendirmelerimiz sonunda taraflara aşağıda dört madde halinde yer alan çözüm önerisinde bulunulmuştur.

1-  Mevcut Toplu İş Sözleşmesine yapılacak bir ek protokol ile Toplu İş Sözleşmesi sonuna kadar (yani yıl sonuna kadar) %40 seyyanen ücret arışı yapılması, bu %40 artışın bordroya ek ödeme olarak işlenerek kıdem ve diğer özlük haklarının da korunması,

2- Önümüzdeki ay başlaması gereken Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine hemen başlanması,  bu maksatla bir çalışma komisyonu kurulması, Saat bazlı 2023 yılı ve ötesi ücret artışı görüşmelerine başlanması,

3-  Disiplin cezaları dışında işçi çıkışı yapılmaması, mücbir sebep hallerinin sendika ile müzakere edilmesi,

4- İşçi kardeşlerimizin işi bırakma eylemlerine son vererek Pazartesi sabahı (08.08.2022) iş başı yapmaları.

Tarafımca yapılanan ve yukarıda dört madde halinde sıralanan çözüm önerisi işveren tarafından kabul edilmiş, sendika yetkililer tarafından kabul edilmemiştir. .

Önceki gün Valimiz Sayın Cevdet ATAY Başkanlığında tarafların katılımı ile yapılan toplantıda aynı öneri tekrarlanmış, ancak yine sendika tarafından kabul edilmemiştir.

Firma tarafından seyyanen %30, Sendika tarafından saat ücretlerine dayalı olarak %35 ücret artışının teklif edildiği bir ortamda bütün tereddütleri gideren, özlük hakları koruyan %40 ücret artışını öngören teklifimizin Sendika Temsilcileri tarafından kabul görmemesi, işçi kardeşlerimizin menfaatlerini korumak yerine, Sendika menfaatlerini korumaya yönelik bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.

Sevgili İşçi Kardeşlerim;

Sizden çok rica ediyorum. Yarın sabah gidin işbaşı yapın ve %40 zamlı maaşınızı alın. Çünkü, sizin menfaatleriniz sizleri yönlendirenlerin menfaatlerinden daha önemli.   Şu anda yaptığınız  işi bırakma eylemi kanun dışıdır. Yasal grev değildir.Yapılan bu kanun dışı eylem o kadar kötü ki, hukuk karşısında tüm yasal haklarınızı kaybetme gibi bir durumla karşı karşıyasınız.. Sizlerden çok rica ediyorum, kanun dışı işlerden uzak durun."