Sorun büyüdü, iki şehir de çözüm için kolları sıvadı
Son yıllarda hızla sayıları artan ve vatandaşlarda tedirginliğe yol açan sokak hayvanlarının hem insanlar için öldürücü olan hastalıklara karşı sağlık taramasından geçmesi hem de kontrolsüz üremenin önüne geçilmesi konusu bölgede önem kazandı. Bu doğrultuda Düzce'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün adaylık döneminde gündeme getirdiği Modern Hayvan Barınağı Projesi'nin yapılacağı kesinlik kazanırken, Bolu'da da belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde Hayvan Hastanesi faaliyet göstermeye başladı. Geçtiğimiz aylarda Düzce'ye gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bakanlığın Subaşı Köyü'ndeki arazisini tahsis etme sözü vererek desteklediği Modern Hayvan Barınağı Projesi ile Düzce'de dünyada parmakla gösterilecek bir tesisin kurulacağı açıklanırken, böylelikle başıboş hayvanlar sorununa da çözüm getirilmiş olacak. Barınakta gerekli kontrolleri yapılarak tekrar doğa salınan sokak hayvanları olası bir tehlike arz etmeyecek. Ayrıca Düzce'de sayılarında adeta patlama yaşanan başıboş köpeklerin sayısı da kısırlaştırma yöntemi sayesinde zamanla normal düzeye inecek.

Düzce'ye modern barınak, Bolu'ya Hayvan Hastanesi
Düzce için önemli bir ihtiyaç haline gelen hayvan barınağının kısa zamanda şehre kazandırılması için çalışmalar sürerken, Bolu Belediyesi’nin Hayvan Hastanesi de hastaneyi ziyarette bulunan tüm hayvanseverlerden takdir topluyor. ‘Her türlü hayvanın bakımının yapıldığı, bölgenin en kapsamlı Hayvan Hastanesi’ olarak kurulan Bolu Hayvan Hastanesi, hayvanların hizmetine sunulan bütün ünite ve odalarının alttan ısıtmalı, otomatik suluklu ve havalandırma sistemine sahip olmasıyla, Türkiye’deki diğer birçok hayvan hastanesinden farkını ortaya koyuyor.

Yavrulu annelere mutlaka ayrı oda
Hastanede, 2 ameliyathane, dijital röntgen odası, ultrasonografi ile muayene odası, kan tahlil laboratuvarı, yoğun bakım ünitesi, kedi bakım ünitesi, hayvan yıkama ve kurutma odası, ameliyat öncesi ve sonrası bakım odaları bulunuyor. Kuduz ve diğer zoonoz hastalıklara karşı 6 karantina odasına sahip hastanede, yavrulu her anne için mutlaka ayrı ve özel bir oda tahsis ediliyor.



Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar da unutulmadı
Bolu Hayvan Hastanesi sadece sokak hayvanlarına barınak sağlamıyor. Hastanede, atların, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların da bakılıp tedavi edildiği 3 ayrı barınak daha buluyor. Ayrıca, Hastane içindeki AR-GE binasında, hayvan sağlığı ve rehabilitasyonuna yönelik her türlü araştırma ve geliştirmeye yönelik bilimsel projeler yürütülüyor.



Çocuklar ile minik dostları kaynaşacak
Bolu Hayvan Hastanesi, hayvan sevgisini çocukların kalbine daha çok küçükken işleyebilecek, sağlıklı ve güvenilir projeleri de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yıl sonuna kadar tamamlanacak “Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi” ile “Köpek Eğitim ve Aktivite Parkı” bu projelerden sadece ikisi. Uzman Veteriner hekimlerce tedavi ve bakımları tamamlanan sokak hayvanları, Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sosyal yaşama uyum eğitimleri de alacak. Ardından dileyen çocuklar Doğal Yaşam Merkezi ya da Köpek Eğitim ve Aktivite Parkı’nda, köpeklerle biraraya gelebilecek, özel aktivite parkurlarında, çocuklar minik dostlarıyla çeşitli oyunlar oynayabilecek.

Yılmaz: Çocuklarımızın gönlüne hayvan sevgisi aşılanmalı
Bolu Belediye Başkanı Yılmaz, Bolu Hayvan Hastanesi’nin, kapasitesi, çağdaş standartlara uygun alt yapısı ve düzenli eğitimlerle uzmanlıklarını güncelleştiren personeli ile tüm bölgenin büyük bir ihtiyacını karşıladığına işaret ederken, “Geldiğimiz noktada, artık hedefimiz, bir basamak daha yukarı çıkmak; çocuklarımızın gönlüne hayvan sevgisini aşılamak, içlerindeki sevgiyi daha da güçlendirmek.” dedi.

Haber:C.ÜSTÜNER