Düzce Adliyesi Konferans salonunda değerlendirme toplantısında konuşan Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, Yeni Tip Covid-19 salgınının soruşturma istatistiklerini azalttığını söyledi. Salgınla mücadele kapsamında alınan sokağa çıkma kısıtlamaları ile birlikte Düzce’deki suç oranlarının büyük ölçüde azaldığını kaydeden Çelik, aile içi şiddet olaylarında ise, artış yaşandığını ifade etti.

“Adliye’de salgına karşı yoğun önlemler aldık”

Salgın nedeniyle Düzce Adliyesi’nde güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkartıldığına dikkat çeken Çelik,  “Bilim kurulunun tüm kuralları adliyemizde dikkat ve başarıyla uygulandı, sosyal mesafe, HES kodu uygulaması, uyarı levha ve işaretleri dahil gereken her şey ciddiyetle organize edildi ve sağlandı. Tüm bu kurallar duruşma düzenine dahil edildi. Adliyeden kaynaklı bir vaka olmadı. Engelli erişimi  konusunda gerekenler yapıldı, bilindiği üzere tüm kamu ve kurumlarında kriterler ve zorunluluk var. Örneğin, engelli asansörü, biril (brail alfabesi) gibi gereklilikler sağlandı” diye konuştu.

“AGO Odaları ile mağdurlar rahat bir şekilde ifade verebiliyor”

Adliyelerde cinsel saldırı ve aile içi şiddet mağdurları için oluşturulan Adli Görüşme Odaları sayesinde mağdurların daha rahat şekilde ifade verebildiklerini kaydeden Çelik, şu ifadelere yer verdi:

“Mağdur hizmetleri müdürlüğü ile mağdurlar için gerekli olan tedbirler sağlandı. Aile içi şiddet mağdurları, cinsel saldırı mağdurları, çocuklar gibi daha birçok konuda acı çekmiş insanların bunlarla tekrar karşı karşıya kalmaması için adımlar atıldı. Mağdur haklarını ön plana alındı, destek, bilgilendirme ve manevi hizmetler sağlandı. Burada psikolog, sosyal çalışmacı, zabit katibi görev yapıyor ama sayı yetersiz ve zamanla daha iyi hizmet verir hale gelecek. AGO ile mağdur kimseden çekinmeden duruşmada kendini ifade edebilecek, hakim gerekli gördüğünde her mağdur bu sistemi kullanabilecek.”

“Cezaevinde tedbirler en üst seviyede”

Koronavirüs salgını nedeniyle Düzce Çilimli Cezaevinde tedbirlerin en üst seviyeye çıkartıldığını belirten Çelik, şu şekilde devam etti:

“Tıpkı sağlık çalışanları gibi diğer bir kahraman ekip; ceza infaz memurları, adalet teşkilatının gizli kahramanları; oldukça zor bir görev yürütüyorlar, sürekli hükümlüyle beraberler ve karantina uygulamasına tabi oldular. Bu insanlar, ailesini, çocuk çocuğunu görmeden neredeyse 1 ay görev yaptılar ve bu uygulama devam ediyor. 15 gün karantina, 15 gün cezaevinde kaldılar.

“Pandemi sürecinde asayiş olayları düştü, aile içi şiddet olayları arttı”

Salgın nedeniyle alınan sokağa çıkma kısıtlamalarında Düzce’de ki asayiş olaylarında düşüş yaşandığını, aile içi şiddet olaylarının ise yükseldiğini ifade eden Çelik, son olarak şunları söyledi:

“Salgın sürecinde aile içi şiddet maalesef artış gösterdi ancak sosyal medya ve basında yansıdığı kadar değil, bunun altını çizmek gerekir. 2019 yılında 934 dosya büromuza geldi 2020 yılında gelen 1014 dosyaya yükseldi. Uyuşturucu kullanımı da artış göstermiş, 786 (2019) dosya gelirken 1027 (2020) dosya geldi. Terör suçları, uyuşturucu ticareti ve organize suçlar ile başarılı bir şekilde mücadele edildi ve Düzce ülke genelinde ilk sırada yer aldı.”

HABER: Savaş ARI