Düzce’de sık sık suni gündem oluşturmayı ‘huy’ edilen Oxijen Web TV yayın organının, ‘kendi işlettikleri büfeleri’ unutup Düzce Belediyesi’nin her sürecini kanunlar çerçevesinde gerçekleştirdiği elektrikli bisiklet-scooter-büfe ihalesini karalama malzemesi yapma girişimi ellerinde patladı.

LAFTA SAVUNMA VAR, DELİL YOK!

‘Biz büfelerin parasını Düzcespor’a aktarıyoruz.’ diyerek lafta savunma yapan ancak belgelerle bunu ispatlama yoluna gidemeyen söz konusu internet yayın organının şu günlerde ihaleye katılan 2 talipliden biri olan Efor firmasının kazandığı bisiklet-scooter-büfe hizmeti işi ilgili sürekli eleştirel haber yapması ‘Neden?’ sorusunun irdelenmesine yol açtı. ‘Düzce’nin menfaatlerini düşünüyoruz.’ maskesi altında hiçbir delil sunmadan ithamlarda bulunarak kişisel hırslarını büfe ihalesiyle açıkça belli eden Oxijen Web TV yayın organı, belediyeden gerekli tüm bilgileri almak yerine kamuoyunda farklı bir algı oluşturmak için yayın organları aracılığıyla ‘Soruyoruz’ başlığı altında kuruma bazı sorular yöneltti.

‘DÜZCE’NİN MENFAATİ İÇİN’ BAHANESİNE SIĞINIYORLAR

Geçmiş dönemlerde Düzce’de belediye tarafından düzenlenen büfe ihalelerine değil ses yükseltmek bizzat talipli olarak giren söz konusu yayın organının, bu ihaleyi yersiz iddialarla neden gündemde tuttuğu merak ediliyor. ‘Halkın yanındayız’ şeklinde lanse edilmeye çalışılan imajı kimsenin inandırıcı bulmadığı ortadayken, siyasilerin dahi ‘usulsüzlük’ yok dediği kanunlar çerçevesinde yapılan ihale üzerinden Düzce Belediyesi’ni yıpratmaya çalışan Oxijen Web TV’nin aynı zamanda projenin mimarı Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yü hedef tahtasına koyma hamlesi de vatandaş nezdinde karşılık bulmuyor.

DÜZCE BELEDİYESİ ‘ALGI OPERASYONU’NA GÖZ YUMMADI

Günlerdir süren algı ve karalama hamlesi karşısında Düzceliler’in daha fazla yanlış yönlendirilmesine göz yummayan Düzce Belediyesi, geriye dönüp araştırıldığında kolaylıkla bulunabilecek ihale şartnamesi üzerinden tüm sorulara tek tek yanıt verdi. İşte Düzce Belediyesi’nden yapılan açıklama:

1-Bu ihale metinde büfeler ile ilgili kısım nerede?

2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri ile yapılan bahse konu ihale; İdari Şartnamesi 23 ve Teknik Şartnamesi 12 madde olmak üzere toplam 35 maddeden oluşmaktadır. Büfeler, Teknik Şartnamenin 8’inci, İdari Şartnamenin 10’uncu maddesinde aşağıdaki şekilde yer almaktadır.

2- Bu ihale metninde büfelerin kaç tane olacağı ile ilgili bilgi nerede?

Teknik Şartnamenin 8’inci maddesinde;

SAĞLIKLI YAŞAM ALANLARI

MADDE-8     :

  1. Düzce Belediye sınırları içerisinde 7 adet mobil büfeler ile sağlıklı yaşam ve sosyalleşme alanı kurulumu yapılacaktır. Bu alanlar müstecirle beraber ihale sonrasında Düzce Belediye Başkanlığınca belirlenecektir.
  2. Bu alan içerisinde kullanıcıların paylaşımlı araçlarını bırakacakları özel alanlar yaratılacaktır.
  3. Her alan içerisinde kullanıcıların alışveriş yapacakları mobil büfelerin kurulumu yapılacaktır. Her bir büfe için 12-20 metre kare arasında kurulum alanı belirlenecektir. Büfelerin etrafında alan içerisinde kullanıcıların dinlenmeleri için oturma alanları yapılabilecektir.

İdari Şartnamenin 10’uncu maddesinde;

MADDE 10: Yüklenici Akıllı Bisiklet ile Elektrikli Akıllı Scooterların ve Sağlıklı Yaşam Büfelerinin işletmesi sonucunda elde ettiği cironun sözleşmenin imzalandığı %  payı oranında karşılığında hesaplanan bedeli her ayın 25 kadar Belediye Başkanlığının banka hesaplarına ve/veya veznelerine ödeyecektir.  Ayın 25 resmî tatile gelmesi durumunda takip eden ilk mesai günü mesai bitimine kadar ödenecektir.

Vadesinde ödenmeyen Belediye Payı için 21/07/1953 tarih ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 maddesi gereğince belirlenen oranda gecikme zammı uygulanacaktır.” denilmektedir.

Kaç tane olacağı ve işletme şartları açıkça yazılmıştır.

3- Bu ihale metninde büfelerin konulacağı yerlerle ilgili bilgi nerede?

İhale teknik şartnamesini Sağlıklı Yaşam Alanları başlığı altında 8’inci maddesinde (Yukarıda yazılı) net bir şekilde yüklenici ile (müstecir) Belediye birlikte belirleyecektir denilmektedir. Sağlıklı yaşam alanları Düzce Ulaşım Master planı çerçevesinde belirlenerek müstecire teslim edilmiştir.

4-Bu işin arkasında başka menfaatler var dediğiniz nedir?

Düzce Belediyesinin böyle bir açıklaması bulunmamaktadır.

5- Tepkisini yüksek sesle dile getiren Oxijen medya grubunun, büfeleri kendisine rakip mi gördüğünü düşünüyorsunuz?

Hayır