Tüm dünyada küresel bir tehdit haline gelen Yeni Tip (Covid – 19) koronavirüs salgını, can almaya devam ediyor. Türkiye’de, her geçen gün ölü ve vaka sayısı artarken, salgınla mücadele için, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili kurumlarca tedbirler alınmaya artarak devam ediyor.

Salgın ile mücadele kapsamında eczanelerde vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, büyükşehirlerde başladı. Düzce’de ise ücretsiz maske dağıtımının ne zaman başlayacağı bilinmezken, Eczacı Zekeriya Tozan, satışı yasaklanan maskelerle ilgili Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

“DÜZCE’DE VATANDAŞ MASKEYE ULAŞAMIYOR…”

Tozan açıklamasında, “Ücretsiz maske dağıtımı, sadece İstanbul ve Ankara’da başladı. Eczane başına, halka ücretsiz dağıtım yapılması için sadece 500 adet maske verilecek. Ama Düzce’ye ne zaman geleceği belli değil. Ama bu konuyla ilgili bildiğim kadarıyla henüz Sağlık Müdürlüğü’ne bile bilgi verilmedi. Yani Düzce belirsiz, ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Maske satışı yasak, ancak ücretsiz dağıtılan maskelerde Düzce’de ki eczanelere henüz verilmedi. Vatandaş Düzce’de maskeye ulaşamıyor. Düzce’deki eczacılar altyapı oluşturulmadan böyle bir olaya başlandığı için tepkililer.” dedi.

“ECZACILARI VE ECZANE ÇALIŞANLARINI RİSK ALTINA ATTILAR…”

Ücretsiz maske dağıtımı ile ilgili eczacılara söz hakkı verilmediğini savunan Tozan, “Maske dağıtma işlemi Bakanlık tarafından eczanelere verilmiştir.Türkiye'de bir eczaneye ortalama 3000 kişi düşmektedir.Yani bir eczane 3000 kişiye maske dağıtımı yapmak ile mükelleftir.Bu sirkülasyon biz eczacılar ve çalışanlarımızı riske  atmaktadır.Bu uygulama evde kal uygulamasına Uygun değildir. Devletimiz bize bu görevi vermiş  ise bunu uygulamak da bizim görevimizdir.Salgının hızını azaltmakta Bu kadar önemli olan maskenin satışının yasaklanmadan önce dağıtım konusunda  alt yapısının hazırlanması gerekiyordu. Maske satışı 6 Nisan'da yasaklanmasına rağmen bugün sadece İstanbul ve Ankara'da belirli bir yaş grubuna dağıtım başlamıştır.Yani tüm halkımız maskeye ulaşılabilir konumda değildir.Bir an önce  bu konusundaki sıkıntıların gidermesini istiyoruz. Biz eczacılar ve çalışanlarımızın evde yaşlı büyükleri ve çocuklarız vardır.Evlerinde kronik hastası olan arkadaşlarımız ve çalışanlarımız var.Bu virüsün eczanede bir kişiye bulaşması demek bu eczanenin 14 gün kapanması anlamına gelmektedir.Ne yazıkki başımıza bir şey gelmesi durumunda siz eczacılar için şu önlemi aldık diyen bir devlet görevlisinin sesini duymadık.Galiba bizim de  insan olduğumuz ,çoluk çocuğumuzun olduğu unutuldu.Bizlere bir teşekkür eden çıkmadı. Maske ve dezenfektan fiyatlarını da eczacılar belirlemiyor. Bizler onları hazır alıp satıyoruz.Türkiye'de hastalık göründüğü günün Sonrasında,Kutusunu 18 TL'den aldığımız maske 200 TL'yi,Litresini 12 TL'den aldığımız alkol 50 TL'yi geçti.Kutusunu 15 TL'ye aldığımız eldiven bugün 40 TL'yi geçti. Salgın ile fedakarca mücadele edip gecesini gündüzüne katan eczacı arkadaşlarımıza bu konuda haksız cezalar kesildi.Yetmedi basına verildi. Tanesini 0,50 TL'ye sattığımız maskenin 5 TL'ye çıkmasına biz de halkımız kadar tepki gösterdik.Talep eden hastalarımıza fiyat söylemeye utandık.Bizim elimizde olan bir şey değildi pahalı almaya başlamıştık. Ceza,Ürünü sistemli bir şekilde piyasadan toplayıp,20 liralık ürünü ertesi gün 200 TL'ye satan stokçuya kesilmeliydi. Yetmedi basına ifşa edildik.Eczacılar ve eczaneler halkın gözünde itibarsızlaştırmaya çalışıldı.Bunu asla kabul etmiyoruz.Biz eczacılar bu savaşta en ön cephede savaştık ve savaşmaya devam edeceğiz.Devletimizin bize gönderdiği maskeleri halkımıza bedelsiz dağıtacağız.” diye konuştu.