Düzce 17 Kasım günü saat 15.40’ta 5 büyüklüğündeki depremde, bir deprem bölgesi olduğunu acı bir şekilde yeniden hatırladı. Bundan yalnızca 17 dakika sonra Düzce bu kez 4.4 şiddetiyle sallanırken toplamda 11 artçı sarsıntı meydana geldi. 1999’da yaşanan iki büyük depremdeki hüzün tazelenirken kimsenin burnunun bile kanamaması güne dair sevindiren tek gelişme oldu.

Öncü Medya Haber Genel yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, dün Düzce’yi sarsan 2 şiddetli depremin ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün bir deprem bölgesi olan kentte aldığı 4 kat yasağı ve yatay mimari çabasının önemini ortaya koyduğunu söyledi.

Vizyon projeleriyle Düzce’nin çehresini değiştirmek üzere gece gündüz çalışan Özlü’nün bu konudaki geleceği düşünen taviz vermeyen anlayışının ne kadar büyük bir devlet adamı olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Ünsal, menfaatleri gerçekleşmeyen birtakım çevrelerin Özlü’yü yıpratma girişimine de ‘Artık eski Düzce hayalinden vazgeçin’ sözleriyle yanıt verdi.

Öncü Medya Grubu’nun Düzce ve Düzceli’nin sesi olmak doğrultusunda vatandaş odaklı habercilik anlayışıyla kentin ortak menfaatlerini savunan yayın anlayışını kendi çıkarları doğrultusunda karalamaya çalışan odakların yaymaya çalıştığı çirkin dedikodulara da değinen Ünsal, “Memlekette siyasette idare ve irade sahiplerine menfaat için yaklaşan onlardan menfaat elde etmek için yaklaşanlar bunu böyle anlar.” dedi.

‘Deprem Düzce’de hayatın gerçeği’

Düzce’nin bir deprem bölgesi gerçeğinin unutulmaması ve buna göre yaşanması gerektiğini belirten Ünsal, “Dün saat 15.40 civarlarında bir hakikati yaşadık. Uzmanların dediğine bundan 22 sene önce 1999 yılında 12 Kasım'da olan depremin bugün enerjinin boşalmasını yaşadık. 15.40 civarlarında Çilimli merkez üssü. Ardından İçmeler’den de artçı sarsıntı geldi. Bunu yaşadık ve korktuk. İnsanlar sokaklara indi, tereddüt yaşadı ama ufak tefek sıkıntıların haricinde bir sıkıntı oluşmadı. Yani can kaybımız yok, mal kaybımız yok. Büyük bir depremin habercisi olabilir. Allah muhafaza etsin. Bu hayatın gerçeği, biz bunu yaşayacağız. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde yaşıyoruz.” dedi.

’18 kata kadar binalar yükseldi…’

Depremin ardından kat sınırlamasının uygulanmasının istismar edildiğini ve 18 kata kadar binaların yükseldiğine dikkat çeken Ünsal, “Ama bir şeyler de yaşadık bu memlekette. Düzce'de depremde binaların yıkıldığını gördük ama ondan sonra 7 katlı, 8 katlı binaların yapıldığını da gördük. Bu deprem bilincinden sonra depremden sonra 6 katlı binaya izin verildi. Şu anda Konuralp'te 18 kata 20 kata kadar binalar yükseldi, göğe doğru. Arkadaş kabul edelim etmeyelim. Biz Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde yaşayan bir memleketiniz. Burada kesinlikle ve kesinlikle deprem mevzuatına uygun bir imar bir yapılanma lazım.” dedi.

‘Menfaat elde etmek için yaklaşanlar bunu böyle anlar’

Öncü Medya Grubu’nun Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün Düzceli’nin yaşamına dokunan projelerine verdiği desteğin kişisel ve kurumsal çıkarları için verdiği safsatasıyla dedikodu yapma peşinde olanlara seslenen Ünsal, “Geçtiğimiz gün günlerde bir ziyaretteydik. Siyasette belirli bir mesafe kaydetmiş adam dedi ki ‘Sadullah Bey, sizin bu yorumu yorumları da çok beğeniyoruz ama bir şey var’ dedi. Ne var dedim. ‘Faruk Özlü'yü çok savunuyorsun’ dedi. Ben de yaptıklarını doğru işler gördüğüm için mantığıyla yaklaştım. Daha sonra bunu izah edeceğim ve ‘Sana göre niye savunuyorum?’ diye soru sordum. O dedi ki ‘Maaş alıyormuşsun, belediyeden, Faruk Özlü'den’ Dervişin fikri neyse zikri de oymuş. Yani bir memlekette siyasette idare ve irade sahiplerine menfaat için yaklaşan onlardan menfaat elde etmek için yaklaşanlar bunu böyle anlar. Bizim elhamdülillah Allah şahit böyle bir uygulamamız da yok. Böyle bir hesabımız da yok.” dedi.

‘Beklentiler yerine gelmeyince Özlü’yü itibarsızlaştırma manevrasının başladı’

Özlü’nün Düzceliler’in ortak menfaatini ön plana koyarak kişisel çıkar hortumlarını kesmesiyle beklentisi gerçekleşmeyenlerim itibarsızlaştırma peşinde koştuğunu belirten Ünsal, “Ama biliyoruz ki Düzce'de eskisi gibi olmayacak diyor Sayın Faruk Özlü. Daha önce kimlerin, nasıl bir şekilde faydalandığını fakat bu faydalanma mekanizmaları bittikten sonra menfaat ve beklentiler yerine gelmeyince Özlü’yü itibarsızlaştırma manevrasının başladığını biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Sayın Özlü, Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir ödül aldı. Türkiye'de Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde, bürokrasi nezdinde büyük bir yerde büyük bir ağırlığı ve farkındalığı olan Dr. Faruk Özlü, Düzce için yine söylüyorum nimettir. Benim hiçbir siyasi iktisadi menfaat beklentim yok. Kurumsal olarak da yok. Hesabımız da yok. Bugünkü hesabımız yerini tutar mı diye bir derdimiz de yok.” diyerek net konuştu.

‘Özlü kat sınırlamasından taviz vermiyor’

Özlü’nün yatay mimari ve kat sınırlaması konusundaki hassasiyetinin bugün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Ünsal, “Bakın bugün Faruk Özlü'nün Düzce'de geldikten sonra bu imar konusundaki duruşu bile ne kadar öngörülü, ne kadar takdire şayan, ne kadar büyük adam olduğunu tabiri caizse bir daha gösterdi. Dün depremi yaşadık. Artçı yaşadık, bugün tedbir alındı. Ciddi bir tedbir alındı, yüksek katlara geçit yok. Yatay mimari üzerinden bir planlama yapıldı ve buna hiçbir şekilde taviz verilmiyor. İnşaatların yapılmasında da ciddi bir denetim mekanizması var ve sürüyor. Bu bir duruş ister. Hesabı olan kitabı olan menfaati olan, beklentisi olan insanlarla, beklentisi olmayan hesabı kitabı olmayan insanlar arasındaki fark bu zaten.” dedi.

‘Bazı hesaplara göre itibarsızlaştırılmasına müsaade etmeyeceğiz’

Türkiye’de saygın bir yerde olan Özlü’nün Düzce’de itibarsızlaştırma girişimi olarak karşılanmaya çalışıldığını söyleyen Ünsal, “Bu memlekette 20 senede bir, 30 senede bir, 10 sene de bir bilemediğimiz tarihlerde deprem olasılığı çok yüksek. Bunun öngörüsü ile beraber gelir gelmez belediyede imarda aldığı yüksek katlara müsaade etmedi. Şimdi yüksek katlar ne oldu? Onun için yiğidin hakkını yiğide vereceksin. Yani Türkiye'de itibarlı olan Türkiye'de itibar kazanmış, bürokrasisinde, siyasetinde, birçok mekanizmasında itibar gören Dr. Faruk Özlü'nün Düzce'de küçük hesaplar, büyük hesaplar neyse hangi hesap olursa olsun. Bu hesaplara göre itibarsızlaştırılmasına biz müsaade etmeyeceğiz arkadaş. Etmiyoruz da. Faruk Özlü'nün devlet adamlığı ve memlekete getirdiği hizmetlere bakın.” diye konuştu.

‘Gelecek yıllardaki nesillere sirayet edecek bir karar’

Deprem gerçeğine bir kez daha dikkat çeken Ünsal, “Ben bugünkü hissiyatım da Faruk Özlü'ye teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Öngörüsünden ve memlekete bakışından dolayı belediye başkanlığına gelir gelmez meclisi ile beraber, partisi ile beraber bu memlekette yüksek kat olmayacak dedi. Bugün bize ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Bunun sonuçları yarın diğer gün gelecek yıllardaki nesillere sirayet edecek bir karar. Biz deprem gerçeğine unutmayacağız. Burada bir daha söylüyorum. Biz deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Deprem bizim gerçeğimiz kabul etsek de etmesek de bu coğrafyada yaşıyorsak Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerindeyiz. Her an her şeyi bekliyoruz.” dedi.

‘Eski Düzce hayalinde olanlar artık bu hayalleri bıraksın’

Eski Düzce hayali kuranların bir yere varamayacağını kaydeden Ünsal, “Burada bir hassasiyet daha var. Bunu öngören memlekete ve millete faydalı olan öngörüleriyle siyasi birikimi ile, bürokratik geçmişiyle, devlet adamlığıyla bir duruş olan Faruk Özlü'yü biz Düzce'de ne sebeple olursa olsun olağanüstü bir Düzce'nin yapısına bir müdahale olmadığı sürece, destekliyoruz. Biz takdir ediyoruz. Bugün bile bu haliyle bu öngörüsü ile takdiri hak etti. Türkiye'nin her tarafında bürokrasisiyle, siyasetin de itibar gören Özlü, burada itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Bir duyuma göre efendim ‘Burası şöyle olur, işte hakaret edilir’. Falan filan… Eski Düzce hayalinde olanlar artık bu hayalleri bıraksın ya. Bu Düzce'ye bir şey kazandırmadı. Hani diyoruz ya.  Allah hayırlı uzun ömür versin. Turan Dokuncu diye bir öğretmenim vardı. En büyük külhanbeylik efendilik derdi. Efendi olmanın, saygın olmanın tadını yaşayalım.” ifadelerini kullandı.

‘Dr. Faruk Özlü, Düzce'nin nimetidir’

“Düzce'de bir gerçek var Dr. Faruk Özlü, Düzce'nin nimetidir.” diyen Ünsal sözlerini şöyle tamamladı: “Bunu böyle bilmelerinde fayda var. Bu nimeti külfet haline. Çevirmeye çalışanların karşısında biz varız. Karınca misali gücümüz yettiğince. Ama hepsinden önemlisi o arkadaşlar ve bunu bu şekilde değerlendirenler, bilsin ki. Dünyada, bende herkes gibi çok günahkârım. Benim günahlarımı Allah seviyor ki beni seviyor ki böyle yok maaş alıyor, yok menfaati var. Yok beklentisi var, yok hesabı var deyip dedikodularıyla tertemiz ediyor. İnanmayın inananlara da. Allah'ın adaleti hakikati ne icap ettiriyorsa Allah bilir ne yapacağını diyoruz.”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN;

FACEBOOK için TIKLAYIN

YOUTUBE için TIKLAYIN