Türkiye'deki Gürcülerle buluşmak için ülkemize gelen Gürcü heyeti, dün Düzce'ye de uğradı. Rioni televizyonunun sahibi ve müdürü Tamar Ğvinianidze, Kutaisi Devlet Üniversitesi Gürcü Dili Enstitüsü Müdürü Tariel Patkaradze ile Kutaisi Belediye Başkan Yardımcısı Vano Jarjoliani ve beraberlerindeki heyet ilk olarak Düzce Gürcü Derneği'nde dernek üyeleriyle biraraya geldi. Burada Düzce'deki Gürcüler hakkında bilgi alan heyet, Düzce'yi de değerlendirdi.

“Türkler ve Gürcüler’in tarihsel dostluğu vardır.”

Daha sonra Öncü TV'ye gelen heyet, Öncü TV Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tonyalı'yla sohbet etti. Tonyalı, Gürcistan'dan gelen misafirlere Düzce, Üniversite ve Türk televizyonlarıyla ilgili bilgi verdi. Özellikle TV Rioni Sahibi ve Müdürü Tamar Ğvinianidze ile karşılıklı sohbet eden Tonyalı, iki ülkedeki televizyonların işleyişleri bakımından karşılıklı görüş alışverişinde de bulundu. Sohbet sırasında açıklamalarda bulunan Gürcü misafirler, “Türkler ve Gürcüler’in tarihsel dostluğu vardır. Bu dostluğu pekiştirmek gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda da Türkiye'ye geldik. Türk kardeşlerimizi kendimize çok yakın görüyoruz.” şeklinde konuştu.


“Abhaz ve Oslarla aramızda hiçbir sorun yok.”

Son zamanlarda Rusya ve Gürcistan arasındaki gergin atmosfer konusuna da değinen Gürcü heyet, “Bizim Gürcüler olarak ne Abhazlarla ne de Oslarla hiçbir sorunumuz bulunmamaktadır. Birbirimizle kardeşçe geçinmekteyiz. Sorun, Rus yönetiminin yayılmacı tutumundan kaynaklanmaktadır. ifadelerini kullandı.


“Bunlar sadece propaganda amaçlı.”


Savaş ve karmaşa haberlerini de değerlendiren Gürcü misafirler, “Gürcülerin Abhaz ve Oslarla aralarında sorun bulunduğuna dair çıkan haberlerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Bunlar sadece propaganda amacı taşıyan haberlerdir. Bunlara inanılmaması gerekiyor. Şu an Gürcistan’ın Rus işgalindeki Abhaz bölgesinde Abhaz dili dahi konuşulmamaktadır. Abhaz bölgesinden Gürcistan’ın iç kesimlerine göç etmek zorunda kalan 350.000 kadar Gürcü içerisinde önemli sayıda Abhaz kökenli bulunmakta. Onlar da Abhaz bölgesinin Gürcistan içerisinde kalması gerektiğini düşünen vatansever kişilerdir. Abhazya’da Abhazca yok olmaya başlamışken biz, göçmen Abhazlara Gürcistan’ın iç kesimlerinde imkanlarımız doğrultusunda Abhazca eğitim veren okullar açıyoruz. Keza Oslar için de durum aynıdır. İç Kartli olarak adlandırılan, kamuoyunuz tarafından Güney Osetya olarak bilinen bölgeye sonradan yerleştirilmelerine rağmen Os’larla Gürcüler kardeşçe geçindiler. Son Rus işgali sonrası Güney Osetya Gürcü mültecileri içinde de önemli sayıda Os bölgedeki Gürcülerle beraber Gürcistan’ın iç kesimlerine gelmiş durumda. Şu an Tifliste Gürcü parlementosunda Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü savunan, İşgalci Rusların Abhazya ve İç Kartli bölgelerinden çıkmaları için mücadele veren vatanperver Abhaz ve Oslar bulunuyor. Belki siz yerel televizyonsunuz ama bu açıklamalarla bu durumun tüm Türkiye'ye duyurulması noktasında aracı olacaksınız. Gerçekten bizim Abhazlar ve Oslarla sorunumuz yok.” Sorun Rus yönetiminin piyonlar kullanarak gerçekleştirmeye çalıştığı parçala ve yönet politikasından kaynaklanıyor. dedi.

“Bizde bunun farkındayız.”

Yapılan açıklamalara cevap veren Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tonyalı da, “Biz de orada böyle bir durum olmadığının farkındayız. Gündeme gelenler sadece bir tiyatrodan ibarettir. Sizin de bu olayların üzerine giderek bu durumu dünya kamuoyuna yansıtacağınıza inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Gürcistan'dan gelen heyete Öncü TV gezdirilirken televizyonun işleyiş yapısı hakkında da bilgiler verildi.