Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve Düzce’yi de yıkan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden etkilenen kentler, "asrın felaketi"ni her yıl dönümde dün gibi hatırlıyor.

17 Ağustos 1999 günü saat 03.02'de meydana gelen ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından merkez üssü İzmit Gölcük olarak açıklanan 7.4 şiddetindeki deprem, Düzce’de derin yaralar açtı. Marmara depremi olarak da anılan deprem özellikle İzmit, Adapazarı, Yalova ile İstanbul, Bursa ve Eskişehir'in bir kısmı ile Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde can ve mal kaybına neden oldu.

270 kişi hayatını kaybetti, bin 157 kişi de yaralandı

17 Ağustos deprem felaketinde bölgemizde en fazla can ve mal kaybı Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Gümüşova ve Çilimli ilçelerinde meydana geldi. Toplam 270 kişinin hayatını kaybettiği depremde 685 kişi enkaz altından kurtarıldı. Bin 157 kişi de yaralanarak çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Evleri yıkılan ve hasar görenler için Düzce'nin çeşitli kesimlerinde çadırkentler kuruldu. Kısa süre sonra depremzede ailelerin geçici olarak barınması için prefabrike konutların yapımına da hemen geçildi.

Biten konutların hak sahiplerine dağıtımı da kura ile gerçekleştirildi. Bu arada kesin hasar tespit raporuna göre konutu yıkık ve orta hasarlı olanlara mal sahibi ya da kiracı olduğuna bakılmaksızın ayda 100 milyon lira olmak üzere bir yıl süreyle geçici olarak barınma yardımı yapıldı.

Depremin izleri silindi

Yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği, ev ve iş yerinin yıkıldığı Düzce, 22 yılın ardından facianın acı izlerini büyük ölçüde sildi. 12 Kasım’da ikinci kez yaşanan depremde en ağır yıkımın yaşandığı kentte, TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut yapıldı. 1999 yılında iki kez büyük yıkımla acı şekilde yüzleşen Düzce’de artık çok katlı binalara ruhsat verilmiyor. Olası depremleri en az kayıpla atlatabilmek amacıyla yatay kentleşme modeli yürütülen şehir, kentsel dönüşüm ve sosyal projeleriyle de Türkiye'ye örnek oluyor.

En fazla ekonomik kayıp oluşturan 6. deprem

TBMM Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.

Uluslararası Afet Veri Tabanı EM-DAT sitesinde yer alan bilgiye göre, 17 Ağustos depremi, dünyada 1900-2009 yıllarında meydana gelen depremler arasında 20 milyar dolarla en fazla ekonomik kayıp oluşturan 6. büyük deprem olarak belirlendi.