Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı.

Komisyon Başkanı Ayşe Keşir "Stadyumda, okulda şiddet görüyoruz. Yani vatandaş kahvede kavga ederken de şiddet uyguluyor, iş yerinde de şiddet uyguluyor, geliyor evde de şiddet uyguluyor. Kişinin, çözüm üretme kapasitesini, çatışmayı çözme kapasitesini artırmamız gerekiyor.Bunu yapamadığımız zaman, bireyi tek tek o anlamda güçlendirmediğiniz zaman, vaka olduktan sonraki uygulamalarla ancak biraz caydırabiliriz, biraz rehabilite edebiliriz" dedi. Keşir, bireyi hayata hazırlarken, sorunlarını nasıl çözeceğiyle ilgili olarak bilgilendirilmesinin ve dayanıklılık kazandırılmasının önemine vurgu yaptı.

Keşir, "Bireyin, sağlıklı, aklı başında bir insan olarak var olması yönünde desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. Aslında temel sorun bu. Zincir bir yerde kırıldıysa bizim bu mekanizmaya dahil olup kişinin bu anlamda güçlendirilmesi noktasında sürece dahil olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner, aile içi ve kadına karşı şiddet olaylarında uygulanan prosedürü ve yapılanlara ilişkin sunum yaptı. Toplantıda 2015 yılında kasten öldürülen kadınların yüzde 60'ının eşi, yüzde 23'ünün ise yakın akrabaları tarafından öldürüldüğü açıklandı. Elektronik kelepçe uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiği şiddet mağduruna ve şiddet uygulayana, aile bütünlüğünün korunması maksadıyla profesyonel desteğin verileceği bir danışmanlık hizmetinin sağlanmasının uygun olacağına dikkat çekildi. Yine 2015 yılı sonu itibarıyla 40 ilde ŞÖNİM bulunduğunu aktararak, bu yıl sonuna kadar bütün illere bunu yaygınlaştırmayı hedeflendiği paylaşıldı.

Haber;S.KAŞKIR