ABD, Almanya ve Fransa'nın da aralarında olduğu 10 ülkenin Ankara büyükelçilikleri ortak bir açıklama yayımlayarak, hakkında askeri ve siyasi casusluk ve 15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle dava süreçleri devam eden iş insanı Osman Kavala'nın acilen serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Kavala'nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle yayımlanan ortak açıklamada, "Dava, Türkiye'de demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürmektedir" denildi. Ülkelerin Türkiye’nin iç işlerine müdahale niteliği taşıyan açıklamaları Türkiye’de tepki çekti.

‘Hadlerini aştılar’

Açıklamaya imza atan 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da söz konusu açıklamaların ‘siyasetin yargıya müdahalesi’ talebin olduğunu belirterek, “Görevli bulundukları ülkenin bağımsızlığına sadakat göstermek zorunda olan ve ‘yargı bağımsızlığından’ söz eden bazı ülkelerin büyükelçileri hadlerini aşarak ‘siyasetin yargıya müdahelesini’ talep etmişlerdir. Türkiye’de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Yargıya müdaheleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler.” sözleriyle tepki gösterdi.

‘Gereken dersi 29 Ekim 1923’te verdik’

10 ülkenin ortak bildirisine bir tepki de AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’den geldi. Keşir, sosyal medyadan yaptığı tek cümlelik paylaşımında ABD’nin Ankara büyükelçiliğini de etiketledi. Cumhuriyetin kuruluş tarihine atıfta bulunarak bağımsızlık mücadelesini hatırlatan Keşir, “Biz gereken dersi 29 Ekim 1923’te verdik. Nokta.” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN