Sovyetler Birliği kurucusu Vladimir Lenin’e ait ahşap yapımı büst, 1993 yılında Denizde yüzen bir kız çocuğunun fark ederek, sahildeki babasına “baba burada bir adam var” demesiyle bulunmuştu.

Büst, orada bulunan bir balıkçı teknesi yanaştırılıp arkasına bağlanarak kıyıya çıkarıldı. Dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Yanmaz, büstün belediye deposunda saklanmasının herkes için en iyisi olacağına karar verdi. Büst böylece belediye deposuna kaldırıldı.

ODESA’DAN SÜRÜKLENDİĞİ İDDİA EDİLİYOR

O günden sonra ilçede, kim tarafından yapıldığı ve nereden geldiği halen muamma olan Lenin büstünün, Odesa’dan sürüklendiğine dair rivayetler dolaşmaya başladı.

Tarihi kaynaklardan 2. Dünya savaşından sonra birçok cesedin de Akçakoca’da kıyıya vurduğu biliniyor. Uzmanlar tarafından, Odesa ve Akçakoca’nın karşılıklı kıyılar olması göz önünde bulundurulduğunda, bu ihtimalin kuvvetle muhtemel olduğu ifade ediliyor.

"Dikilmesini uygun görmem ama sergilenebilir"

Bulunduğu günden bu yana belediye deposunda muhafaza edilen büst, 2009 yerel seçimlerinde Akçakoca’da CHP’nin kazanarak Fikret Albayrak’ın Belediye Başkanı olmasıyla, İlçe Meydanına dikilmesi fikriyle bir kez daha gündeme geldi. Dönemin AK Partili Milletvekili Yaşar Yakış bu tartışmalara; “Dikilmesini uygun görmem ama sergilenebilir” açıklamasıyla katıldı.

Yaşar Yakış’ın, “Meydana heykel olarak dikilmesindense tarihi bir şahsiyet olmasından dolayı, müzede sergilenerek Turizme kazandırılması daha anlamlı olacaktır” demesi üzerine çalışmalara başlayan Belediye yetkilileri, büstün ahşap malzemeden yapıldığı için onarılamayacak kadar deforme olmasından dolayı bu fikri de hayata geçiremedi.

2016 DA BELGESELİ ÇEKİLMİŞTİ

2016 yılında “Hoş geldin Lenin” isimli belgeselle bir kez daha Türkiye kamuoyunda geniş yankı bulan Akçakoca’daki Lenin büstünün hikâyesi film yapımcılarının ilgisini çekti.

BEYAZ PERDEYE UYURLANDI

O günden bu yana defalarca Akçakoca’ya gelerek yerinde incelemeler ve araştırmalar yapan Yönetmen Tufan Taştan, büstün sağlam halini göremese de, bulunduğu güne tanıklık eden Akçakocalı yerlilerden edindiği bilgiler ışığında, büstün hikâyesini beyaz perdeye uyarladı.

2021 yılında çekimleri tamamlanan “Sen Ben Lenin” filmi, geçtiğimiz günlerde Netflix’te gösterime girdi.

O güne ait amatör kameralar tarafından kayda alınan görüntülere de yer verilen film, izleyiciler tarafından büyük beğeni topluyor.