Ülke tarihinin en büyük ve sonuçları itibariyle en acı depremlerinden biri olan 17 Ağustos 1999 Depremini yaşayan Düzce’de aradan geçen 18 yıla rağmen yaşananlar ilk günkü gibi akıllardaki yerini koruyor. Düzce'de büyük yıkıma yol açan Marmara Depremi'nin 18. Yıldönümü dolayısıyla siyasiler ve bürokratlar da birer mesaj yayımladı. 

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü mesajında depremin yaşanmasının ardından kısa bir süre sonra iktidara gelen AK Parti hükümetlerinin deprem travmalarının atlatılması için her türlü imkânı sağladığını ifade etti.

Bugün afetlere karşı her alanda daha hazırlıklıyız
2011 Van depreminde afet yönetiminin en önemli üç unsuru olan enerji, iletişim ve ulaştırmanın kesilmediğini anımsatan Özlü, “bugün afetlere karşı her alanda daha hazırlıklıyız. Sistemli gidiyoruz ve afet yönetiminde çok ciddi bir sitem oluşturduk.  Var olan kaynak ve kabiliyetlerimizi, tüm bakanlık kamu kurum ve kuruluşlarını etkin koordine ederek, ülkemizin ortak gücüne dönüştürdük ve dönüştürmeye devam ediyoruz.” şeklinde ifade etti.

Kentsel dönüşüm projeleri devrim niteliğinde oldu
Marmara ve Düzce depremlerinde olduğu gibi Van Depremi’nin ardından sağlam yapıların tercih edilmesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Özlü, mesajında şunları yer verdi: “Hükümet olarak kentsel dönüşüm projeleri ile vatandaşlarımıza verdiğimiz destekler hem evlerinin güçlendirilmesi hem yeni binaların daha sağlam yapılması hem de çürük binaların ortadan kaldırılması için devrim niteliğinde oldu. Görüyoruz ki özellikle son dönemde sağlam yapılar artmaya başladı. Ancak deprem öldürmez bina öldürür gerçeğini unutmayarak sağlam yapıların artarak devam etmesini temenni ediyoruz.”

Düzce Valisi Zülkif Dağlı “17 Ağustos Marmara Depremi” Yıldönümü mesajında bir kez daha derin bir hüznün ve acının yüreklerde yaşandığını söyledi.

Can kaybı vermemenin anahtarı, depreme dayanıklı yapıların imal edilmesidir
Düzce’de 270 vatandaşın hayatını kaybettiği, bin 157 vatandaşın yaralandığı büyük felâketin ardından yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayretin gösterildiğini ifade eden Dağlı, “Yaşadığımız depremler bir gerçeği ortaya çıkarmıştır. Deprem her an olabilir can kaybı vermemenin anahtarı, depreme dayanıklı yapıların imal edilmesidir. Deprem Öldürmez Bina Öldürür” gerçeği asla unutmayalım.  Depremler her zaman olacaktır. Önemli olan bu depremlerde kayıplarımızı en aza indirmek için depremlere hazırlıklı olmalı ve içinde yaşadığımız binalarımızı buna göre yapılandırmalıyız. Afetler sonrası yara sarmak değil, afetler oluşmadan önce gerekli önleyici tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Can kayıpları, imar planına aykırı kaçak ve ruhsatsız yapılardan kaynaklanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İlimizdeki tüm bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi hepimize düşen hayati bir görevdir
Devlet tarafından desteklenen kentsel dönüşüm uygulamasının canların bir kez daha yanmaması için önemli bir fırsat oluşturduğunu belirten Dağlı, “Kurumlarımızın ve sivil toplumun gayretleriyle insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve ilimizdeki tüm bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi hepimize düşen hayati bir görevdir. 17 Ağustos Depreminin yıldönümünde güzel ilimizin ve ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Düzce örnek bir kent oldu
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş yayımladığı mesajda, Düzce’nin depremden sonraki gelişmelerine dikkat çekti ve ‘ Depremden hemen sonra ‘il’ statüsüne geçen Düzce’nin hızlı bir gelişme göstererek Türkiye’de kentleşme anlamında örnek bir şehir olduğunu vurguladı.

Yepyeni bir Düzce kurduk
Düzce’nin 17 Ağustos depreminde ciddi hasarlar aldığını hatırlatan Başkan Mehmet Keleş depremin 18’inci yılında yayınladığı mesajda şu görüşlere yer verdi:

“Depremle büyük sıkıntılar yaşayan Düzce tüm bunları en kısa süre içinde atlattı ve gelişmeye başladı. 2004 yılında yönetime geldiğimiz ilk gün, ‘Düzce’nin üzerindeki kara bulutlar dağılacak, yepyeni bir Düzce kurulacak’ demiştik. 13 yıl sonra geldiğimiz noktada bunu gerçekleştirdik. Düzce’yi o günlerdeki sınırından 12 katına geliştirdik. Nüfusumuz 56 binden 164 bine ulaştı. Türkiye’de bu kadar kısa süre içinde nüfusu hızla artan bir başka il yoktur. Depremi bir anlamda fırsata çevirerek, yıkıntılar üzerine bir kent inşa ettik. Planlı büyüyen bir kent haline getirdik. Düzce, Türkiye’de İl Kalkınma Planını yapan ilk İl’dir. Yine ilk kez üst ölçekli planlarını, çevre düzeni planlarını gerçekleştiren ve alt ölçekli nazım imar planlarını bu planlara uyumlu hale getiren ender iller arasındadır. Ayrıca, Turizm, Sanayi, Tarım Mastır Planlarını yapan müstesna kentlerden birisidir. Düzce’miz; bütün bu alanlarda planlamalarını gerçekleştirmiş, kalkınma hamlesini başlatmış, ülkemizin en genç ancak en hızlı büyüyen ve gelişen illerinden birisi olmuştur. Çarpık yapılaşmaya fırsat vermeden, çevresi ile büyüyen bir kent olduk. Birçok alanda Düzce Türkiye’de model ve örnek bir kent haline geldi.”

Depremi ve yaşadığımız acıları hiçbir zaman unutmayacağız
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 18. Yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “18 yıl önce meydana gelen ve asrın felaketi olarak adlandırılan tüm Marmara Bölgesini etkileyen 17 Ağustos depreminin acısı hala devam etmektedir. Depremi ve yaşadığımız acıları hiçbir zaman unutmayacağız. 17 Ağustos Marmara depreminin ardından devletiyle el ele vererek örnek davranış sergileyen Düzceliler, sönen umutları yeniden canlandırmış ve çok kısa sürede toparlanmayı başarmıştır.” Şeklinde düşüncelerini ifade etti.

AK Parti olarak kentsel dönüşüm projeleri sağlam yapılar inşa ettik
Geçmişte yaşanan depremlerin günümüzde ve gelecekte yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Keskin, tedbirli olmanın önemiyle şunları dile getirdi:

“Burada önemli olan husus, depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almamız, kurumlarımızla ve vatandaşlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmamızdır. AK Parti olarak kentsel dönüşüm projeleri ile hem eski yapıları hem de depremde hasar gören binalarımızın yerine modern, yeni teknolojiye ayak uyduran ve sağlam yapılar inşa ettik. Vatandaşlarımızın can güvenliği için her türlü tedbirin devlet tarafından alınacağından kimsenin şüphesi olmasın. Vatandaşlarımızın da depremi unutmadan deprem gerçeği ile yüzleşmesi ve aynı görev bilinci içinde olmasını bekliyoruz.”

Haber:Y.SEVER