Farklı ATM`lerden yapılan her bakiye sorgulamasından para alınacağına değinen Dinç, "Ülkemizde emekliler, memurlar maaşlarının yatıp yatmadığını öğrenmek için sürekli ATM`lere gidiyor. Her işlem sırasında bir ücret alınıyor. Fakat yapılan hizmetin bedeli açıklanmıyor. Bankalar gerekli bilgilendirmeyi yapmayarak etiket fiyat yönetmeliğine aykırı davranış sergilemiştir. Tüketicilere önerimiz bu kargaşa ortadan kalkana kadar farklı banka ATM`lerinden işlem yapmamalarıdır." dedi.


Bankalararası Kart Merkezi(BKM) koordinasyonunda çalışmaları yapılan ve Türkiye`de ATM hizmeti veren 26 bankanın da katıldığı `Ortak ATM Sistemi` 1 Ekim`de uygulamaya konuldu. Uygulama, özellikle ilçelerde bazı bankaların ATM`lerinin bulunmaması nedeniyle mağdur olan vatandaşa büyük kolaylık sağladı. Hangi bankaya ait olursa olsun en yakın ATM`den para çekilen bu projenin tüketiciye maliyeti ise bilinmiyor.


Projenin yeni bir uygulama olmadığını söyleyen Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, daha önce `Altın Nokta` ve `Ortak Nokta` gibi kısmi uygulamalar yapıldığını hatırlattı. Kapsamının genişletildiğine değinen Dinç, "Uygulama vatandaşlara pek çok kolaylık sağlayacak. Bunun yanında bankalara da büyük kazançlar getirecektir. Farklı bankaların ATM`lerinden yapılan her işlem için para alınıyor. Özellikle emekliler ve memurlar maaşlarının yatıp yatmadığını kontrol etmek için sürekli bakiye sorgulaması yapıyor. Farklı ATM`lerden yapılan her sorgulama ücret olarak yansıyacağı unutulmamalıdır. Tüketicilere kendi bankaları dışındaki ATM`lerden işlem yapmamalarını öneriyoruz." diye konuştu.


Bankaların tüketiciye gerekli bilgilendirmeyi yapmadığını savunan Mustafa Dinç, ATM`lerden yapılan işlemler karşılığında ne kadar ücret alınacağının muallakta olduğunu ifade etti. Bankaların gerekli bilgilendirmeyi yapmayarak etiket fiyat yönetmeliğine aykırı davrandığını söyleyen Dinç, "Yapılan hizmetin bedeli açıklanmalıdır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nu derhal harekete geçerek bu kargaşaya son vermesi gerekiyor. Tüketiciler Birliği olarak yetkililere gerekli şikayetleri yapacağız." ifadelerini kullandı.