Bir dizi temaslarda bulunmak üzere dün Düzce’ye gelen TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayınıyla Düzce’nin gündemini belirleyen, Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu, ‘Kitabın Ortasından’ programına konuk oldu.

Ekonomiden, Türk siyasetine kadar birçok konunun konuşulduğu programda, Sarıgül’ün ana gündemi ekonomi oldu. TDP’nin ülke ekonomisini düze çıkartacak teknoloji, tekstil, turizm ve tasarruf başlıklı 5 T formülünden bahseden Sarıgül, ayrıca partisinin sağ ve sol kesimi kucaklayan bir politika yürüttüğünü kaydetti.

“Siyasi iktidar yoruldu, yeni bir enerjiye ihtiyaç var”

Yaşanan ekonomik sıkıntıların küresel çapta yaşandığını ifade eden TDP Genel Başkanı Sarıgül “Dünyada da ekonomik sıkıntılar var. Dünyada da enflasyon artıyor. Almanya ‘da enflasyonun artışı yüzde 8 ile 10 arasında Amerika’da yine 8 ve 10 arasında ama bizde yüzde yüz elli arttı. Bu da şunu gösteriyor;  iktidar yoruldu. Yeni bir enerjiye ihtiyaç var. 20 sene olsa, bizde de yorgunluk olurdu. Merkez Bankası Başkanı’na müdahale etmemek lazım, dövize verilen döviz garantili paralar çok sıkıntılı paralar. Türkiye’de 15-20 bin kişi mutlu oluyor. Binlerce kişi mutsuz oluyor, bu sistemi değiştirmek lazım. İktidarın ilk 10 senesi başarılıydı, ama artık 20 sene oldu, iktidar yoruldu, kontrolü elden çıkardı. Biz; kötüleyen ve karalayan bir siyasi parti değiliz. Hayırlı ve doğru işler varsa söyleriz. Özellikle Mavi Marmara konusunda Yunanistan, Ukrayna -  Rusya konusunda dış politikada atılan adımları, savunma sanayinde yapılan adımları beğeniyoruz, ama her gün mazota zam gelir mi? Her gün elektriğe zam gelir mi? Her gün doğalgaza zam gelir mi? İnsanlar perişan vaziyette. Bunları özelleştirdik ve bu hale geldi. Eskiden böyle zamlar yoktu. Şimdi her dakika zam geliyor. AK partinin yaptıklarına teşekkür ederiz, ama artık yeni bir enerjiye ihtiyaç var” şeklinde konuştu. 

“TDP dış güçlerin oyununa gelmeyecek bir partidir”

Türkiye’de dış güçlerin oyununa gelmeyen tek parti olduklarını söyleyen Sarıgül, “Biz sadece inşaat sektörüne ağırlık vermeyeceğiz.  İşi ehil ellere teslim edeceğiz. Giderlerimizi kısacağız, bütçede disiplin sağlayacağız. İsrafı da, şatafatı da önlememiz lazım. Özellikle Düzce’de güneş enerjisine ve rüzgar enerjisine çok büyük önem vereceğiz. Bütçeyi daha çok üreticiye, emekçiye, alın teri dökene ve emekliye harcayacağız. Vatandaşımızı rahatlatacağız. Türkiye’nin kurtuluşu ekonomik milliyetçiliktir. Ekonomik milliyetçilik kendi toprağımıza, kendi değerlerimize Türkiye’nin her noktasına sahip çıkmaktır.  Ben buna kısmen katılıyorum. ABD Başkanı Biden çok talihsiz bir açıklama yaptı; dedi ki Türkiye’deki muhalefet partilerine destek vermek lazım. Biz bunu zinhar reddediyoruz. Biz hiçbir siyasi partiden destek almayız. Biz desteği önce Allah’tan, sonra yurttaşlarımızın takdirinden alırız.  Türkiye politikasına, Amerikan Büyükelçisinin müdahale etmesini asla doğru bulmayız. İngiliz Büyükelçisinin müdahale etmesini asla doğru bulmayız. Bugün siyasette İngilizlere uşaklık yapacak bazı isimler olduğu söyleniyor. Ben de bunlara çok üzülüyorum.  Türkiye Değişim Partisi diyor ki; Alparslan’da bizim, Fatih Sultan Mehmet’te bizim, Mustafa Kemal Atatürk’te bizim. Türkiye Değişim Partisi dış güçlerin oyununa gelmeyecek olan tek parti” diye konuştu.

“Biz Kılıçdaroğlu’nun önüne kesmek istemedik”

“Amerikan Büyükelçisi, İngiliz Büyükelçisi Türkiye’yi niye ziyaret ediyor. Peki bize niye gelmiyor” diyen Sarıgül,  konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Amerika’nın, İngilizlerin ne kadar kalleş olduğunu söyleyen bir tek biziz.  Yüzde yüz etki sahasına girdiler. Bizim kaybetmemiz için ellerinden geleni yaptılar. Biz orada 40’a yakın bir oyla kaybettik. Ama her şeyde bir hayır vardır. Geri dönüp asla bakmam. Onlara çok teşekkür ediyorum. O dönemde biz tam partileşmiştik, partiyi kuracaktık. Baykal bizi ihraç etmişti, Baykal’ın kaseti çıktı, yerine Kılıçdaroğlu geldi. Aydın Doğan medyası da öyle bir yaygara yaptı ki; o zaman partiyi kursaydık, bir bölen durumunda olacaktık. O dönemde Kılıçdaroğlu’nun rüzgarını kesmek istemedik. 10 sene kenarda bekledik ve bir başarı olmadı. Türkiye’nin yeni bir değişime, yeni bir dönüşüme, yeni bir enerjiye ihtiyaç var.  Türkiye Değişim Partisi sağ ya da sol bir parti değil. Sağı ve solu şefkatle, bereketle, adaletle buluşturacak olan bir parti. Rabbim izin verirse dipten gelen bir dalga, gökyüzünde parlayan bir yıldız ve milletimizin de ortak noktası olacak.” 

“Düzce’nin ışığı sönmüş, renklendirmek lazım”

Düzce’de kent bütünlüğünün sağlanması gerektiğine vurgu yapan Sarıgül, şu şekilde devam etti:

 “Belediye Başkanı olduğum dönemde Milletvekili idim. Sayın bakanımızda bakanlıktan sonra Belediye Başkanı oldu. Bu bana göre bakanlıktan daha da önemli bir görevdir. Bakanlıkta genelsiniz, burada gerçekten özelsiniz. Her şeyden önce yerel yöneticinin nezaketi, zarafeti, devlet terbiyesi, örfü töresi mutlaka olacak. Belediye Başkanı sabah 6’da kalkacak gece 11’e kadar koşacak. Belediye Başkanı şöyledir; vatandaşın yolunu yaparsın, suyunu yaparsın, okulunu yaparsın, ama gönlünü yapmazsan hiçbir işe yaramaz. Belediye Başkanları selam verip selam alacaklar, herkesi kucaklayacaklar.  Düzce’nin biraz ışığı sönmüş, biraz renklendirmek lazım. Bir kent bütünlüğü sağlamak lazım. Şehirler çocuk gibidir, şehre bakarsan o da sana güler, şehre bakmazsan ağlar.” 

“Kurtuluşumuz ekonomik milliyetçiliktir”

Türkiye’de dışa bağımlılıktan kurtuluş reçetesinin ekonomik milliyetçilik olduğunu anlatan Sarıgül, “Belirten Seçim ittifakı tartışmaları halkımızın bir kulağından girip, bir kulağından çıkıyor çünkü milletimiz geçinemiyor. Milletimiz şu an geçim derdinde. Şu anda hayat pahalılığını, geçim sıkıntısını konuşalım. Zamları konuşalım. Son 4 ayda bu ittifaklar inşallah oluşur.  Bu yangın 3-4 yıllık süre içerisinde söner. Kurtuluşumuz ekonomik milliyetçilik. Türkiye çok büyük bir ülke, kendine yeter bir ülke, güçlü ve kudretli bir ülke üretim modelini biraz değiştirmemiz lazım. Kurtuluşumuz ekonomik milliyetçiliktir. Yani yerli malı yurdun malı herkes ona sahip çıkmalı. Türkiye Değişim Partisi’nin 5T formülü tarım, teknoloji, tekstil, turizm ve tasarruf’ tur” ifadelerini kullandı.