Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakamı, aralık ayı boyunca süren görüşmelerin ardından tespit edildi. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda hükümet ve işveren heyetlerinin oy çokluğuyla yeni rakam brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. İşverene maliyeti 4 bin 203 lira 56 kuruş olarak açıklanan asgari ücret, Düzceliler’e göre beklentilerin altında kaldı.

Peki, bu duruma Düzce halkı nasıl tepki verdi? İşte asgari ücret ile ilgili Düzce halkının görüşleri:

“Çok az buldum”

Cemile Topkan: Asgari ücreti çok az buldum. Bu kadar olmamalıydı. 2 bin 825 TL’ye bir çalışan nasıl ev geçindirecek? 3 Bin TL’nin üzerinde bir rakam bekliyorduk. Biz 5 kişilik bir aileyiz, evde 2 çalışan var ancak yetiyordu zaten. Bir çalışana göre, bu ücret çok az.

“Bu kadar az olmamalıydı”

Basri Dere: Bugünkü şartlara göre çok düşük bir rakam. Bence bu kadar az olmamalıydı. En az 3 bin 200 TL olması lazımdı. Kirada oturan bir asgari ücretli bu parayla kesinlikle geçinemez diye düşünüyorum.

“Bu ücretle kesinlikle ev geçinmez”

Ali Cihangir: Normal şartlarda geçim için yetersiz, ama bir 500 TL gibi bir zam yapıldı. Şu anda normal görüyorum, ne çok düşük, ne de çok yüksek. Bu ücret bir ailenin geçimi için yetersiz kesinlikle. Bu ücretle kesinlikle bir ev geçindirilemez. Bir bekar insan belki geçinebilir, ama evli insanlar kesinlikle bu parayla geçinemez.

“Bir işçinin asgari ücretle geçinmesi kesinlikle imkansız”

Yalçın Çolak: Bana göre, açıklanan rakam çok az. 2 bin 825 TL ile geçinmesi kesinlikle imkansız. Bu parayla tek başına bir insan bile geçinemez. Bana göre 3 binin üzerinde olmalıydı.

“Çocuklu bir ailenin bu ücretle geçinmesi mümkün değil”

Cüneyt Yusufoğlu: Açıklanan rakam beklentinin çok altında, ama kötünün iyisi demekte fayda var. TÜİK kendisi bir kişinin asgari geçimini 2 bin 750 TL açıklamıştı. Özellikle çocuklu ailelerde bu parayla geçinmek mümkün değil.

“Asgari ücreti çok az buldum”

Orhan Öztürk: Ben açıklanan asgari ücret rakamını çok az buldum. Daha yüksek açıklanmasını beklerdim. Bu açıklanan rakamla bir ailenin geçinmesi çok zor. Bir kişi bile çok zor geçinir bu açıklanan asgari ücretle, şu anki Türkiye şartlarında. Zaten enflasyonun karşısında bütün asgari ücretliler, dar gelirliler eziliyor.

“Açıklanan rakam çok uygun buldum”

Erdoğan Ozan: Ben açıklanan rakamı çok uygun buldum. Açıklanan rakam beklenen üzerinde bana göre. Normal şartlarda bu ücretle bir aile çok rahat geçinebilir.

“Çocuk mu kandırıyorlar”

Mehmet Özmen: Çocuk mu kandırıyorlar. Açıklanan ücretle nasıl geçinilir? Ben Cumhurbaşkanımızı seviyorum, ama bu ücret kesinlikle kimseye yetmez. İnsanlar bu parayla bir şey yapamaz, bir aile bu ücretle geçinemez. Bu zammı verdiler, göreceksiniz her şeye zam gelecek.

“Bugünün şartlarıyla bir kişinin maaşı en az 3 bin 500 olmalı”

Onur Özdemir: Çalışan için iyi, ama işveren için kötü bir rakam. İnşallah devlet vergilerden ve sigorta primlerinden bir yardım yapar, işverende bunu karşılayabilir. Bana göre, bugün şartlarıyla çalışan bir kişinin maaş 3 bin 500 TL olmalı. Ama bu ücret yeterli mi bilmiyorum.

HABER: Savaş ARI