COVİD-19 pandemisinde geçtiğimiz ay zirve üstüne zirve yaşayan Türkiye’de alınan tüm tedbir ve kısıtlamalara rağmen açıklanan vaka ve ölüm sayıları korkutmaya devam ediyor. Hafta içi kısmi, hafta sonları da 56 saatlik kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçilse de artış sürüyor.

Türkiye genelinde dün itibariyle 30 bin 402 kişinin daha koronavirüs testi pozitif çıkarken, 6 bin 93 kişiye de hastalık tanısı konuldu. 195 can kaybı gerçekleşti. Geçtiğimiz haftalarda Koca’nın temmuz ayından beri açıklanmayan vaka sayılarını yeniden açıklamaya başlamasıyla birlikte ise Türkiye diğer ülkelerle olan kıyaslamada da korkutucu veriler ortaya çıktı. Günlük yeni vaka artışında ABD ve Hindistan’ın ardından dünyada 3. sıraya yükselen ülkemiz Avrupa’da ise en çok vaka artışı olan ülke unvanını aldı.

Uzun süredir hastanelerin servis ve yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluğa rağmen hizmet vermeye çalıştığı Düzce’de de koronavirüs kaynaklı ölüm ve yeni vakaların önüne bir türlü geçilemiyor. Bunun aksine Pandemi Acil Servisi’nin önünde koronavirüs testi yaptırmak için bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk da devam ediyor.

20 BİN’E DAYANDI!

Bilindiği gibi test kapasitesinin zorunlu olarak arttırıldığı Düzce’de geçtiğimiz hafta günlük pozitif vaka sayısı 500’ü geçmişti. Sağlık sisteminin kötü sinyaller vermeye devam ettiği ilimizde koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı da yaşanan son vefatlarla birlikte 85’e yükseldi. Salgının artık her gün zirve üstüne zirve yaptığı Düzce’de mart ayından bu yana koronavirüse yakalananların sayısı da 19 bin 700’ü geçerek 20 bin sınırına yaklaştı. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ile Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin pandemi yoğun bakım servislerinde yatan toplan hasta sayısı ise kayıtlara 74 olarak geçti. Bu hastalardan 41’i ise solunum cihazına bağlı olarak virüsle mücadele ediyor.

YATAK SAYISI ARTTIRILDI

Devlet ve üniversite hastanelerinde artan ağır hasta yoğunluğuna bağlı olarak pandemi yoğun bakımlarının kapasitesi 10’ar yatak arttırıldı.

SEVİNDİREN SİNYAL!

Öte yandan hafta içi 600’e kadar çıkan günlük vaka artışının, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı hafta sonu günlük 300’e kadar düşmesi sevindirici bir gelişme olarak kayıtlara geçti. Bu düşüşün sürekli hale gelmesi için yetkililerin masasında yeni kısıtlama ve tedbir kararlarının olduğu öğrenildi.

HABER: Mehmet GÜNESEN