Şu anda mevcut yüzölçümü bin 690 dönüm olan Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin, Hacıahmetler Köyü sakinlerine göre 4 bin 300 dönüm, Düzce TSO yetkililerine göreyse 3 bin 500 dönüm genişletilmesiyle ilgili alınan karar köylüler cephesinde büyük tepkiye neden oldu. Genişletilmek istenen alanın 1. sınıf tarım arazisi olması nedeniyle bu alanın kamulaştırmaya açılmasına köy sakinleri Öncü Haber aracılığıyla yetkililere seslendi.

Bu duruma tepki gösteren Hacıahmetler Köyü sakinleri, tarım arazilerinin sanayiye açılmasına asla izin vermeyeceklerini söylediler. Tek geçim kaynaklarının tarım arazileri olduğunu kaydeden ve “Bizim arkamızda duran ne Sayın Valimiz, ne de Milletvekillerimiz var. Biz kendilerinden yardım talep ediyoruz. Biz tarım arazilerimizin sanayiye açılmasını istemiyoruz. Bu uğurda da kellemizi ortaya koyduk” diyen köy sakinleri, OSB’nin genişletilmesi ile ilgili çalışmalara çok sert tepki gösterdiler.

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan köy sakinlerinden Hasan Erdem,“Bizim arazilerimiz, işlediğimiz topraklar, bizim haberimiz olmadan sanayiye açılması yönünde karar alınmış. Biz köylüler olarak bu karara karşıyız. Çünkü buralar verimli arazi, birinci sınıf tarım arazisi. Bu topraklarda tüm tarım ürünleri yetişebiliyor. Bize her hangi bir şey tebliğ edilmedi. Bizim görüşümüz almadan, böyle bir karar alındı. Biz kesinlikle tarım arazilerimizi OSB’nin genişletilmesi için vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“KİMSE BİZİM GÖRÜŞÜMÜZÜ ALMADI”

Naim Bedir isimli vatandaş ise OSB yönetiminin köylünün görüşünü almadan böyle bir karar imza attığını belirterek, “Bununla ilgili biz zaten bizim mevcut topraklarımızın bir kısmını, geçmiş zamanda otoban yapılırken istimlak ettiler. Geri kalan topraklarımızı da OSB almak istiyor. Ben 50 yaşındayım, beni bundan sonra hangi fabrika işe alır? Ben aç mı kalacağım, gidip hırsızlık mı yapayım? Tarım İl Müdürü nerede, Ziraat Odası Başkanı nerede, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı nerede, Milletvekillerimiz nerede, Sayın Valimiz nerede? Biz bunlardan yardım talep ediyoruz. Biz bu topraklarımıza altın eksek, altın bitiyor. Zaten Düzce’de tarım arazisi sadece bizim bölgemizde kaldı. Bizim yetkililerden tek isteğimiz, birinci sınıf bir tarım arazilerinin sanayiye açılmasına müsaade etmemeleri. Buna kesinlikle müsaade edilmemesi gerekiyor. Burada bizim evimizin dibine kadar istimlak edilecek. Biz tarım arazilerimizin sanayiye açılmasına kesinlikle karşıyız ve kesinlikle de vermeyi düşünmüyoruz” dedi.

“BURADA TARIM VE HAYVANCILIK VAR”

Köy sakinlerinden Vedat Can rızalarının olmadığını belirterek, “Burada Hacıahmetler Köyü Develi Mahallesi olarak, burada ne muhtarımız var, ne de azamız var öncülük yapan. Organize Sanayi Bölgesinin genişletilmesi için köyde bir toplantı bile yapılmadı. Köylünün hiçbir rızası olmadan 4 bin 300 dönüm tarım arazisini alıp, sanayiye açmak istiyorlar. Gitsinler kırsal bölgelere yapsınlar OSB’leri. Kırsal bölgelerde OSB’ler daha iyi olur. Burada hayvancılık var, tarım var. Buradaki insanlar tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Buradaki insanlar zor durumda. Böyle bir şey olamaz. Bizim arazilerimiz verimli arazi. Ne ekersen o yetişiyor. Bizim köyümüzün toprağını 10 metre kazdığınız zaman su çıkıyor. Organize Sanayiyi verimli arazilere getirmeye çalışıyorlar. Bizim rızamız yok bu işe. Bu topraklar sanayiye açılırsa, gerçekten çok yazık. Ben AK Partiliyim, açık söylüyorum. Biz her zaman Reisimizin arkasında durduk. Belki bu işten Reisimizin haberi de olmayabilir. Bizim bir tane vekilimiz yok, arkamızda duran” dedi.

“SESİMİZİ DUYSUNLAR”

Fatih Bedir ise, “Üniversiteyi bitirdikten sonra, köyde babama yardımcı oluyorum. Benim ailem 30-40 yıldan bu yana çiftçilik ve organik tarım ile uğraşıyor. Biz geçimimizi tarım ve hayvancılıkla sağlıyoruz. 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin topraklarımızı elimizden alacağı söyleniyor. Biz buna kesinlikle karşıyız. Sesimizi yetkililere duyurmak istiyoruz. Bu köyde, geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan birçok çiftçimiz var. Yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI