Tüm dünya çapında etkisini sürdüren Covid-19 Pandemisinde tehlike devam ederken, tüm Türkiye Genelinde olduğu gibi Düzce’de de artan vaka sayısı tehlikeli boyutlarda seyretmeye devam ediyor. Salgın nedeniyle Düzce’deki yoğun bakım ünitelerinde yer kalmazken, pandemi servislerinde yatan hasta sayısı yoğunluğu arttı.

Düzce Valisi Cevdet Atay başta olmak üzere yetkililerin tüm uyarılarına rağmen bazı vatandaşların kurallara uymaması nedeniyle salgının önüne geçilemez hale geldi. Peki bu duruma Düzceli vatandaşlar ne tepki gösteriyor. Öncü Haber ekibi bu sorunun cevabını alabilmek için sokağa inerek vatandaşlara mikrofon uzattı.

İşte vatandaşın gözünden Yeni Tip Covid-19 salgınının da ki artışın nedeni:

“Ben de dahil olmak üzere hiçbirimiz kurallara uymuyoruz”

Tevfik Işık: “Bu salgın hastalığı atlatmamız çok zor gözüküyor. Bizim akrabalardan bir korondan ölen var.  İnsanların kurallara uymamaları ve maske takmamaları nedeniyle artışın önüne geçilemiyor. Ben de dahil hiç birimiz kurallara uymuyoruz. Devletimiz bizim için uğraşıyor, ama biz kendimizi koruyamıyoruz.”

“Denetimleri yeterli bulmuyorum”

Ömür Atik: “Halkımız koronavirüs salgınına karşı biraz duyarsız gibi geliyor bana. Yani, maske, mesafe ve hijyen kurallarına pek uyulmadığını düşünüyorum. Mesela Düzce merkezini çok kalabalık buldum. Bazılarında maske var, bazılarında yok. Artışın bundan kaynaklandığını tahmin ediyorum. Bir de, toplu alanlarda otururken, herhalde sosyal mesafeye dikkat etmiyorlar. Bir de alınan önlemler yeterli mi onu da söylemek istemiyorum açıkçası. Denetimleri de ben pek yeterli bulmuyorum. Ben mesela bugüne kadar hiç denetime denk gelmedim. Bugün yoğun bakım ünitelerinde yer yok diyorsunuz; benim Allah korusun bir yakınım hasta olacak, yoğun bakımda yer yok, ne yapalım hastayı ölümüne mi terk edelim? Anladığım kadarıyla öyle oluyor galiba.”

“Hiç kimse yerinde oturmuyor. Herkes dışarıda”

Emine Acar: “Bu hastalık her tarafa yayıldı. Hiç kimse yerinde oturmuyor, kimse dikkat etmiyor. Gördüğünüz gibi herkes sokakta geziyor. Hiç kimse kurallara uymuyor. Kurallara uysalar bu kadar yayılır mıydı?”

“Cezalar ve denetimler fazla olsa vatandaş kurallara uyar”

Nurhan Durmuş: Kimse kurallara uymuyor. Gördüğünüz gibi her yer insan kalabalığı. Özellikle banka önlerinde herkes bir arada. Bana göre sistemden kaynaklı cezalar ve denetimler biraz daha fazla olsa, millet kurallara uyar. Mesela sigara yasağı çıktığından beri her yer tertemiz.

“Böyle giderse salgının önüne geçilemez”

Ümit Yaman: “Görüyorsunuz sokaklar dolu hala. İnsanlar biraz daha duyarsız gibi geliyor bana. Ben kendim din görevlisiyim. Hep toplumun içerisindeyiz. Ben vatandaşlardan duyarlı olmalarını istiyorum. Tabii ki böyle giderse, bu salgının önüne geçilemeyeceği gözüküyor. Devletimiz halkın sağlı için gerekli çalışmaları yapıyor. Benim görev yaptığım cami bile haftalık kontrol ediliyor, gerek Müftülüğümüz, gerekse Valiliğimiz tarafından. Bizde gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Elbette toplumda duyarlı vatandaşlarımız da var, duyarlı olmayanlar da var.”

HABER: Savaş ARI