Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, belediyede düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin kent gündemine dair sorularını yanıtladı. Özlü Eski Sanayi Dönüşümü’nden Basmacılar Çarşısı’na, Cedidiye Meydan Projesi’nden ikinci katlı otoparka önemli değerlendirmelerde bulundu. Söz Düzce’nin bir senede 6 basamak atlayarak Avrupa 5.’liğine geldiği hava kirliliği sorununa geldiğindeyse Özlü mücadelede kararlılık mesajı verdi.

‘O sanayi oraya hiç yakışmıyor’

Eski Sanayi Çarşısı’nda uygulanacak projede sürecin olması gerektiği hızda ilerlediğini söyleyen Başkan özlü, “Ben olsam da olmasam da o sanayinin taşınması lazım. Oraya hiç yakışmıyor. Orada modern bir tesis olmalı.  Biz orayı bitirdiğimizde İstanbul Caddesi’ne insanlar çok daha az yüklenecekler. Öyle dükkan kiraları var ki aklınız durur. Cedidiye Meydanı ile Valilik meydanı arasına sıkışan bir Düzce var. Yaklaşık 800 metre. Düzce’yi açmamız gerekiyor.” diyerek hızla nüfusu artan Düzce’nin artık cazibe alanları anlamında da genişlemesi gerektiğini söyledi.

Kefeli’ye böyle seslendi: Kızım daha zekice espriler yap

Başkan Özlü, İYİ Parti gençlik Kolları Düzce İl Başkanı Dilara Kefeli’nin, geçtiğimiz kasım ayında “22 yıldır çözülemeyen sorunu çözdük.” diyerek duyurulan eski Basmacılar Çarşısı’nın çukur kazma vaziyetinde kalmasına ilişkin ‘Alabalık tesisi’ önerisine de yanıt verdi. Özlü, “O genci görsem derim ki ‘Kızım senin alabalık çiftliğinin şehrin göbeğinde olmayacağını bilmem lazım. Bana ‘Faruk Abi sen buraya park yap’ desen tebrik edecektim. Daha zekice daha iq’su yüksek espriler yap kızım.’ derdim. Sıradan bir espri.” dedi.

‘Basmacılar önce Anıtlar Kurulu’na ardından Milli Emlak’a takıldı’

Basmacılar Çarşısı’nda Milli Emlak hisseleri üzerindeki azalma nedeniyle yeniden proje çalışması yapıldığını aktaran Özlü, “Oradaki kat yüksekliği zemin artı 4. Yani 5. Depremden sonra 1 kat azaldığı için son kat Maliye’nin. Ama son kat yok. Sonra herkes son kat kaç metrekareyse eşit şekilde küçülsün dedik. Bunda da mutabık olduk. Arkada Anıtlar Kurulu’nun tescilli binası var. Her şeyi yaptık. Yazımızı asıp sorun çözüldü dedik. Dediler ki ‘Durun. Arkada tescilli bina var. Onu kapatıyorsunuz’. Bu binayı kapatmayacak bir mimari proje yapın dediler. Binanın üstü, binanın altından 60 santim daralsın dediler. Baktığınız zaman fark etmeniz de mümkün değil. Kabul ettik. Fakat üstten 60 santim daralınca bu defa metrekare bazında Milli Emlak’ın 232 metrekaresi azaldı. Bunu kabul etmediler. Şimdi mimarla proje üzerinde çalışıyorlar.” diye konuştu.

‘Cedidiye Meydanı’a yıkımdan sonra bir bakıp karar vereceğiz’

İlk kazmanın eski yapıların yıkılması için vurulduğu Cediidye Meydan Projesi için de Başkan özlü, dikkat çeken ifadeler kullandı. Özlü, yıkı tamamlandıktan sonra meydan olarak kalması veya yeni yapıların yapılanmasına karar vereceklerini söyleyerek, “Orasını yıkıyoruz. Yıktıktan sonra bir bakacağız. Meydan olarak kalması güzel oluyor veya o proje yapılınca mı güzel oluyor. Yaklaşık 30’a yakın 30 metrekarelik dükkan var. Tamamlayıcı oluyor. Bedestan tarzı yaptık. BELTAŞ kar almadan yapacak. Bekleme nedeni şu. Özle mülkiyet. Bazı şeylere uymak zorundayız. Tebligat yapıyoruz. Bunlara uymazsak birisi mahkemeye bir dilekçe verir. Orası 10 sene kalır.” Diyerek projenin duyurulduktan 16 ay sonra başlamasının nedeninin hukuki süreç olduğunu kaydetti. 

104 araç kapasiteli katlı otoparkın düzenlemelerle azaldığını ve bir otomobil için maliyetin 500 binin üzerine çıktığını kaydeden Özlü, bu nedenle projede revizyona giderek katlı otopark fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

‘Yanlışıma yanlış diyecek kadar özgüvenim yüksek’

Her adımı akılcı atmaya çalıştıklarını ve yanlışına yanlış demekten çekinmeyeceğini vurgulayan Özlü,  “Biz her adımımızı akılla atmaya çalışıyoruz. Ben bir şey üzerinde hesap kitap yapar bir süre sonra onda bir fizibilite görmezsem fikrimi değiştiririm. Bu yanlış değil. Bu akıllı yönetim tarzıdır. Ben hiç mahcup olmam. Yanlışına yanlış yaptım diyecek kadar özgüveni yüksek bir insanım.” dedi.

Geçtiğimiz yıl hayati hava kirliliği sorununa karşı acil eylem planının hazırlanmasına öncülük eden Başkan Özlü, sorunun geçtiğimiz yıl zirve yaptığının iqAir’in 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu’na Avrupa’nın en kirli 11. kentiyken 2021’de 6 sıra birden atlayarak 5.’liğe yükselmesine ilişkin soruyu da yanıtladı.

‘Kimse hava kirliğinin üzerine böyle gitmedi’

Hava kirliliği açısından son dönemi, “Bu sene kolay atlattık.” cümlesiyle değerlendiren Özlü, konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını vurguladı. Özlü, “Gerçekten çok çalıştık. Emin olun. Bugüne kadar hiçkimse Düzce’de verilere dayalı bu kadar detaylı bir hava kirliliği çalışması yapmadı. Bu sene biz takip ettik, kolay atlattık. Büyük bir şey çökseydi çalışmalarımız yetersiz kalabilirdi. Bir veya iki gün limitlerin çok üstünde oldu. Düzce’de bir hava kirliliği var ama 365 gün Düzce’nin hava kirliliği limitlerin üzerinde değil. 365 gününün bir haftası limitleri aşıyor. Şöyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. ‘Düzce’de zehir soluyorsunuz.’ Öyle değil.” dedi.

Doğal gaz yaygınlaştırmasına bakanlıktan hibe

Kalitesiz kömür kullanımın önüne geçerek doğal gazın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Özlü, “Geçen sene hep ölçümler yaptık. Veriler hazırladık. O veriler üzerindeki 4 hava kirliliği nedeninin üzerine gidiyoruz. Bir tanesi odun ve kömür. Kömür kalitesinin arttırılması ve doğal gazın yaygınlaştırılması. Biz o konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir miktar bütçe aldık. Aldığımız hibeyi orada kullanıp kalitesiz kömürü yasaklayacağız.” diye konuştu.

Ağır tonajlı araçlar şehir içine giremeyecek

Ağır tonajlı araçların kent içine girmesine yönelik yasak kararın bu sene uygulanmasını ancka önümüzdeki dönemde uygulanabileceğini söyleyen Başkan Özlü, “Özellikle Ankara ve İstanbul’dan gelip şehir içinde Akçakoca’ya giden büyük tonajlı araçların hava kirliliğini arttığı dönemlerde geçmelerini yasaklama kararı aldık. Bu sene hava kirliliği çok artmadığı için o yasaklamayı uygulamadık. TEM’den geldiyse Kaynaşlı’dan gelip Akçakoca’ya gidecek.” ifadelerini kullandı. 

Fabrikalar merkezi sistemle takip edilecek

Kirliliğin başlıca sebeplerin sanayi kuruluşlarına yönelik merkezi takip sistemi kurulduğuna dikkat çeken Özlü, “Fabrikaların tamamına filtreli baca ve merkezi takip sistemi getiriyoruz. Özellikle bu lastik ve yağ yakanlar çok tehlikesi. Bir lastik yakılması bir fabrikanın bacasından çıkan kadar tehlikeli. Bunların üzerine gidiyoruz. Dronlarla adam takibi yapıyoruz. Denetimi arttırıyoruz.” Diyerek bu konudan taviz verilmeyeceğini vurguladı.

‘Bu konu hepimizin konusu’

Tek-çift plaka uygulamasının da kirliliğin daha da artması durumunda gündemde olduğunu kaydeden Özlü, “Bu sene aldığımız tedbirlerden bir kısmını uygulamadık: Çok artsaydı tek çift plakasını getirecektik. Şehirlerarası araçları kent içine sokmayacaktık. Bunu yapan iller var. Ama bu gerçekten hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu. Bu sadece belediyenin konusu değil. Hepimizin bunu yapması lazım.” diyerek ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla Düzcelilere çağrı yaptı.