Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün düzenlediği, Yapı Denetim sistemi uygulaması ve uygulamada karşılaşılan sorunlar konulu semineri Özel Öncü Koleji Egemen Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Seminere, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akkaya, Belediye Başkanı Mehmet Keleş,  Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, Bayındırlık ve İskan Müdürü Yusuf Ziya Sakzeki, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel, İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Şubesi Başkanı Kayhan Özdemir, çok sayıda yapı denetçisi, mühendis ve mimar katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, hükümet konağı inşaatı için ödenek bulunmasında kendilerine tüyo verdiğini söylediği Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akkaya’ya teşekkür etti.

 

Keleş, depremin önceden haber alınmasına ilişkin çabalar olduğunu, ancak bu sürede yapılabileceklerin sınırlı olması nedeniyle, daha önce yapılması gerekenlerin öneminin bir kat daha arttığını söyledi. Keleş, Düzce’de deprem olmayacağını kimsenin söyleyemeyeceğini, bilinmeyenin sadece ne zaman deprem olacağı olduğunu belirtirken, yasaların gerçek denetçisinin vatandaş olması durumunda bu konuların düzeleceğini söyledi.

  

Yapı işleri Genel Müdürü Sefer Akkaya ise, Başkan Keleş’e övgüleri nedeniyle teşekkür ederken, başında olduğu Yapı İşleri Genel müdürlüğünün görevinin sadece kamu binaları inşa etmek olmadığını, aynı zamanda nüfusun büyük bölümünün oturduğu 19 ilin yapı stokunu inceleme, yapılarda enerji kaybını azaltma ve mevzuat hazırlama  ile ilgili görevleri de olduğunu söyledi.

Akkaya,  yapı stoğu ile ilgili sağlıklı bilgi bulunmadığını belirtirken, eldeki tüm sayıların “olsa olsa şu kadardır” metoduna dayandığını, Türkiye açısından bu durumun kabul edilemeyeceğini, büyük devletin her şeyi bilmesi gerektiğini kaydetti.

 

İyi işleyen bir sistem kurmanın önemine işaret eden Akkaya,  en iyi sistemi bile insanın uyguladığını, yasaların uygulanmasına gösterilen  direncin kırılması gerektiğini söyledi. Akkaya, konuşmasında depremler sırasında isyan etme noktasına gelerek, hesap sorduğumuzun unutulmaması gerektiğini de belirtti.

 

Akkaya, Kamu görevlilerinin siyasi kararlar sonucu atanmasının, siyaset nedeniyle yasaların uygulanmasının önüne geçilebileceği anlamına gelmediğini de söyledi.

 

Konuşmaların ardından Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Avcı, Yapı işleri Şube Müdürleri  Timsal Özer ve Yalçın Develi, Düzce Belediyesi İmar Müdürü Hayrettin Ünal ve İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Şubesi Başkanı Kayhan Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Yapı denetimi ve karşılaşılan sorunlar masaya yatırıldı.