Düzce’de 29 Ekim Pazar günü coşkulu etkinliklerle kutlanacak Cumhuriyet’imizin 100. Yaşı şimdiden çok sayıda etkinliğe sahne oluyor. Düzce Üniversitesi’nden Düzce Belediyesi’ne kamu kurumlarından eğitim yuvalarına kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümü heyecanı her yerde yaşanıyor.
Bu etkinliklerden birisine de Düzce Belediyesi ev sahipliği yaptı.
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan stantlarda, Düzce’nin topraklarında kadınların yetiştirdiği ürünler, el emeğiyle yaptığı lezzetler serg<iframe width="953" height="536" src="https://www.youtube.com/embed/mwyuM_6_axw" title="CUMHURİYET KUTLAMALARI "TARIM SOKAĞI"YLA RENKLENDİ ÖNCÜ HABER EKİBİ STANTLARI TEK TEK GEZDİ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>ilendi.
Düzce Üniversitesi, kurduğu stantta vatandaşları arıcılıkla ilgili bilgilendirdi.
“Tarım Sokağı"nda traktörler, el işçiliğiyle yapılan ürünler Düzceliler’le buluşturdu.
İki gün boyunca açık kalacak olan "Tarım Sokağı"nda esnafla, vatandaşlarla ve kurucularla Öncü Haber olarak röportaj gerçekleştirdik.
Duygularını Öncü Haber mikrofonuna anlatan Kent Konseyi Kadın Meclisi projeden sorumlu Elif Yıldırım şunları söyledi:
“Kent konseyi kadın meclisi projeden sorumluyum. 2 gün buradayız. Bu programı üniversiteyle birlikte yapıyoruz. Üreten kadınlar, üreten Düzceliler olarak ürettikleri her ürünü burada satışa sunuyoruz.”
Esnaflar şunları söyledi:
Seher Topuz: Kendi yaptığımız doğal ürünleri satıyoruz. Tarhana, mısır unu, pekmez, salçalarımız turşularımız var. Bahçede ne yetiştiriyorsak, elimizde yaptığımız her şeyi burada satıyoruz.
Aliye Baş: Ürünlerim kendi ürünlerim yayladan getirdim hepsini, böyle bir panele katıldığım için çok memnunum. Kendimde tarım işçisi olduğum için hayvancılıkla da ilgileniyorum. Abaza salçası, patates, yeşil soğan gibi ürünleri burada satıyorum.
Recep Erbay: Yaklaşık 40 yıldır sepetçilik yapıyorum. Fındık dallarıyla yapılan sepetçiliği bugüne kadar getirdim. Çok güzel bir etkinlik çok teşekkür ediyorum.
Mürvet Semiz: Burada bir stant açtım burada kendi bahçemde yetiştirdiğim ürünleri satıyorum. Maydanoz, biber, roka. Burada olmaktan çok memnunum belediye başkanımıza çok teşekkür ederim.
Fenomen Eltiler: Burada gözleme açıyoruz. Kadına destek veren çok güzel bir uygulama, başkanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Her yıl olması taraftarıyız çok güzel bir etkinlik, kendimize ait kadın sokağı istiyoruz. Kadın Girişimciler Kooperatifi olarak devletimizden destek bekliyoruz.
“Arıcılık programı öğrencisiyim. Burada DAGEM’i tanıtıyoruz. Düzce Araştırma ve Geliştirme Merkezi. Yığılca bölgesinde yerleşkemiz var. 100-150 arasında kovan çalışmalarımız var. Buraya gelenlere Yığılca arısını anlatmak istedik. Yığılca ekotip olarak geçiyor. Dışarıda yoktur. Balın sırlanmış bölgelerini, arıların nereden çıktığını, pergasını anlatıyoruz. Kendi ürettiğimiz ballarımız var. Çalışma yapılan kovanlardan ürün elde ediyoruz. İlk kendimiz markalaştık. Bunu insanlara anlatmak istiyoruz.”
Vatandaşlar şunları söyledi:
Dursun Ali Söylemez: Ailecek oturulabilecek yerlerin yapılmasını talep ediyorum. Bu etkinlik güzel gidiyor.
Mustafa Cemil Günal: Sosyal faaliyet olması güzel. Belki biraz ucuz veriyor. İnsanlara hizmet ediyor. Her zaman olması gerekiyor.
“Burası çok güzel bir hal pazarı olmuş. İnsanların kendi eliyle, marifetleriyle kendini pazarlayabileceği ve helal kazanç sağlayabileceği bir alan oluşturulmuş. Ama bazı sıkıntılar var. Çöpler birikmiş, çöp kutusu eksiklerini görebiliyorum.”
İrfan Kurt: Çok güzel bir şey yapmışlar. Devletler toprağını çalıştırsın, düzlüğe çıksın. Her şey topraktan geliyor. Toprağı çalıştırıyoruz bu yüzden bu sokağı açabiliyoruz.