Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, merkeze bağlı Duraklar Köyü’nde gerçekleştirilen Mobil Sağlık Tarama Programı’na katıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Birimi’nde görevli personeller tarafından köy halkına yönelik kanser taraması yapılmasının yanı sıra kanserin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri ile sağlıklı yaşam konularında bilgilendirmeler yapıldı.

Mobil sağlık aracı ile tarama hizmetini vatandaşın ayağına götürerek sağlık taraması yaptıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, “Amacımız; toplumda farkındalığı arttırmaya yönelik çalışmalar yaparak halkımızı bilinçlendirmek ve hastalığa erken tanı koyup erken tedaviye başlayarak, kansere bağlı ölümleri azaltmak.” dedi.

Kanserin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, “Günümüzde kanserin yüzde 30-50’si önlenebiliyor. Bu, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerini uygulama yoluyla başarılabilir. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir. Kanser taramaları ilimizde de ülkemizde olduğu gibi; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde yapılıyoe. Meme kanseri tarama programı kapsamında 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi, serviks kanseri tarama programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV DNA testi, kolorektal kanseri tarama programı kapsamında 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlara 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ücretsiz olarak yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.