Düzce’de yaz ayları yaklaşırken derelerin ıslah çalışmalarına ağırlık verildi. Sorumluluk alanlarına göre; belediyeler ve DSİ ile yüklenici firmalar tarafından il genelinde yürütülen su kaynaklarına yönelik temizliğin bazı bölgelerde ‘yeşil katliamı’na dönüştüğü öne sürüldü. Söz konusu iddianın sahibi olan DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle Konuralp Bölgesi’nde ağaçların ‘ıslah’ gerekçesiyle göz göre göre kesildiğini savundu.

“Ağaçların kesilmesi kamuoyunda infial oluşturuyor”

‘Ağaçları kestiğinizde, doğanın ve insanın hayat damarlarını da kesiyorsunuz.’ çıkışıyla Düzce’de yeşilin kıymetinin bilinmemesine tepki gösteren Caymaz, şunları kaydetti:

“Düzce’nin birçok yerinde özellikle Konuralp Bölgesi’nde dere yatakları kenarlarında bulunan ağaçların kesilmesi kamuoyunda infial oluşturmaktadır. Yerel basında ve sosyal medyada bu konuda tepkiler çığ gibi büyümektedir. İklim krizi ve doğa sorunlarıyla ilgili tedbirleri temel bir öncelik olarak ele alan DEVA Partisi olarak bu konuda yetkilileri açıklama yapmaya davet ediyoruz. İklim ve çevre konularının ne kadar önemli olduğunu, can dostlarımızın ve insanlarımızın bu sorunlardan dolayı öldüğünü, bazı doğal güzelliklerimizin bir daha geri gelmemek üzere yok olduğunu göz ardı edemeyiz. Çünkü işin ucunda insan var, can var, doğa var, yaşam var ve nesiller arası adalet var.

“Müteahhit firma görevlileri tepki gösterenlere karşı saldırgan bir tutum gösteriyor”

DEVA Partisi olarak gündeme getirdikleri ağaç katliamına yönelik risklerin dikkate alınmasını ve yetkililerin bunlara duyarsız kalmamasını isteyen Caymaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Dere yatakları kenarında bulunan ağaçların kesilmesine yönelik bölgede bulunan köy ve mahalle muhtarlıklarının bilgilerinin bulunmaması önemli bir yönetim zafiyeti olarak ortaya çıkmaktadır. Ağaç kesimini yapan müteahhit firma görevlileri ‘ağaç katliamına’ dönüşen kesime tepki gösteren ve açıklama bekleyen çevre sakinlerine karşı saldırgan bir tutum göstermektedir. Özellikle Konuralp gibi eko-turizm ağırlıklı bölgede yürütülen ağaç kesimleri, bölgenin turizm olma vasfının yitirmesine neden olduğu gibi, doğanın dokusunu da ortadan kaldırmaktadır. Dere yataklarının ağaçların kesilmesiyle ‘ıslah’ edilmesi ciddi bir plansızlığı göstermektedir. Çünkü ağaçlar derelerin olduğu kadar, doğayı da ıslah etmektedir. Bu ağaçlar öncelikle kuş, arı ve karıncalar için mükemmel yuvalar olarak iş görürler. Oksijen üretir havayı temizlerler. Ağaçlar; dalları ve yaprakları sayesinde yağış hızını kırarak yağmur akışını azaltır, böylece suyun gövdeden aşağıya ve ağacın altındaki toprağa akmasına izin verir. Yamaçlarda veya dere kenarlarında bulunan eğimli yüzeylerde, ağaçlar yüzey akışını yavaşlatır ve kökleri sayesinde toprağı tutar, kaymasını engeller. Ağaçlar, doğal süngerler olarak işlev görür, yağışları toplar ve filtreler, yavaş yavaş akarsulara ve nehirlere bırakır ve su kalitesinin korunmasında en etkili toprak örtüsüdür.

Tüm bunların değerlendirmesi yapıldığında ağaçların kesilerek derelerin ıslah edilmesi işlemi plansızlık ve vicdansızlıktır. Bu işlemden sorumlu yetkili mercileri açıklama yapmaya davet ediyoruz.”