1976 yılından beri kullanılmakta olan mevcut mavi ve pembe nüfus cüzdanlarının yerine geçecek olan yeni kimlik kartlarına başvurular tüm hızıyla devam ediyor. 2 Ocak 2016 itibariyle tüm yurtta başlayan çipli kimlik kartı başvuruları kapsamında Düzce İl Nüfus Müdürlüğü ve ilçe nüfus müdürlüklerine müracaatlardaki son durum hakkında İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ahmet Nuri Oğuz’dan açıklama geldi.

Düzce’deki başvuru sayısı 1 ayda 10 bini aştı
Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartlarının yaygınlaştırılması içinnüfus müdürlüklerinde başvuru işlemlerinin sürdüğünü belirten Oğuz, “İl ve ilçelerimizde toplam 10 binin üzerinde kimlik başvurusu alınmış olup vatandaşlarımızın göstermiş olduğu ilgiye teşekkür ediyorum.”dedi.

Mevcut kimlik kartlarının 3 yıl süresince geçerliliğini koruyacağını ifade eden İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ahmet Nuri Oğuz, ayrıca geçerlilik süresi dolan nüfus cüzdanlarına ilişkin de bilgilendirme yaptı. “Doğum, kayıp ve mevcut kimlik kartlarının geçerlilik süresinin sona ermesi veya yıpranma nedeniyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik başvurusunda verilen geçici kimlik belgeleri yeni kimlik kartı vatandaşlarımıza ulaşıncaya kadar 15 gün süreyle geçerli olmaktadır. Bunun yanında henüz yeni kimlik kartı müracaatında bulunmamış olan vatandaşlarımızı ellerindeki eski nüfus cüzdanlarımızın en az 3 yıl geçerli olduğu bilinmelidir. Ayrıca Alo 199 Çağrı Merkezi ve internet üzerinden kimlik randevusu alabilirler.”

O ilçe hariç hepsinde nüfus arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafındanadrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göreDüzce nüfusunun 370 bin 371olarak açıklandığını anımsatan Oğuz, 2015 yılı ile 2016 yılını kıyasladı.

Oğuz, “2015 yılında 360 bin 388 olan ilimiz genel nüfusu 2016 yılında 370 bin 371’e yükselerek, 9 bin 983 kişi artmış olduğu görülmüştür. Artan nüfusun 8 bin 937’si il merkezinde bulunurken ilçelerimizin bazılarının nüfusunun azaldığı bazılarının da arttığı görülmüştür. Nüfusu artan ilçelerimiz, Akçakoca 90, Cumayeri, 223, Çilimli 858, Gümüşova 142, Gölyaka 49, Kaynaşlı 116 kişi olup toplamda ilçelerimizde bin 478 kişi bir önceki yıla göre artmış olduğu görülmüştür. Nüfusu azalan ilçemiz ise Yığılca olup bir önceki yıla göre 430 kişi azalmıştır.” şeklinde konuştu.

Birçok yatırım aldı ama…
Öte yandan 2016 yılında bir çok alanda yatırım alan ilçelerin başında gelen Yığılca’nın nüfusundaki gerileme dikkat çekti. İçerisinde barındırdığı doğal güzellikler olan mağara ve şelalelerin tesisleşme hamlesi ile turizme kazandırıldığı, yıllarca kurulması arzu edilen meslek yüksekokulunun 2016 yılında eğitime kapılarını açtığı, Yığılca-Yedigöller yolunun hizmete sokulduğu, bölgeye has bir türe sahip olması nedeniyle arıcılık faaliyetlerinin ülke sınırlarını aştığı ve belediye eliyle yol ve çevre düzenleme başta olmak üzere kent merkezinin çehresini güzelleştirmeye dönük çalışmaların gerçekleştirildiği Yığılca, parlak bir seneyi geride bırakmasına karşılık nüfusunu canlandıramadı. Yine 2016 yılının ilk aylarında ünlü işadamı Ali Ağaoğlu tarafından kurulacağı açıklanan çimento fabrikasının, tartışmaların gölgesinde Hoşafoğlu Köyü’nde yapımı sürerken, tarihindeki ilk büyük sanayi yatırımı olarak lanse edilen bu fabrika da Yığılca’da bekleneni şimdilik vermedi.