Bölgeye has arısı ile bal ürünlerinde marka olma yolunda ilerleyen ve eşine az rastlanır doğal zenginlikleri içerisinde barındıran Yığılca’nın Hoşafoğlu Köyü’nde tartışmaların gölgesinde kurulan YD Madencilik’e ait çimento fabrikası değil ilçeye fayda sağlamak her geçen gün sorunlar zincirine yeni bir halka ekler oldu.

HAVAYI, DOĞAYI, TARIMI, ARICILIĞI TEHDİT EDİYOR

Düzce’nin hava kirliliği sorununun sanayi kaynaklı faktörler yüzünden yıllar içerisinde katlandığı uzman görüşleri ile ortadayken, özellikle çimento fabrikalarının sağlığı büyük ölçüde vurduğu araştırmalara konu olmaya devam ediyor.

HALK ARTIK İSYAN EDİYOR

Yatırıma şiddetle karşı çıkan ancak seslerine kulak verilmeyen yöre halkı, Yığılca’da arıcılık, tarım ve hayvancılığın göz göre göre sanayiye kurban edilmesine isyan ediyor.

SU KAYNAKLARI DA TEHLİKE ALTINDA

Çevreye ve yaşama verdiği zararların yanı sıra Yığılca’daki çimento fabrikası, su kaynaklarını da tehdit ediyor. İstanbul’un su ihtiyacının karşılandığı Melen Çayı güzergahında ve İSKİ içmesuyu havzasında bulunan kirli sanayinin adresi olan fabrikanın kilometrelerce uzağa kadar zararlı atıklar saçması İstanbul’a ulaşan suyun da tehlike altında olduğunu gösteriyor.

‘İSTİHDAMA FAYDA SAĞLIYORUZ’ BALONU DA PATLADI

Ne ilçe ekonomisine yeterince fayda sağlayan ne de ekmek kapısı olan YD Madencilik’e ait sanayi yatırımı, doğa, hava ve tarımsal üretimi olumsuz etkilemesi göz önüne alındığında ilçe ve Düzce için büyük bir problem olarak ortada duruyor.

Tüm bu olumsuz gelişmelerin ışığında fabrika yönetimi ‘Bölgeye istihdam sağlıyoruz’ savunması yapsa da son dönemde Yığılcalılar’ın göz göre göre fabrika ile ilişiğinin kesildiği ortaya çıktı. Yıllardır fabrikadan çıkan malzemeyi Türkiye’nin dört bir yanına taşıyan Yığılca Nakliyeciler Kooperatifi ile çalışmayı bırakan fabrika yönetiminin sarıldığı ‘istihdam balonu’ da böylelikle patlamış oldu.

NAKLİYECİ ESNAFI GÖZ GÖRE GÖRE MAĞDUR EDİLDİ

Fabrika yakınında toplanan ve mağdur edilmelerini protesto eden taşıyıcı esnafı adına açıklamalarda bulunan Yığılca Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Bayram Kaptan, 130 kamyonla hizmet verdikleri çimento fabrikasının bu haksız tavrına boyun eğmeyeceklerini vurguladı

PATRONDAN HAKSIZ HAMLE: NEDENSİZ FESİH!

Kooperatif Başkanı Kaptan, şöyle konuştu: “Biz burada geldik, oturduk. Bizimle çalışmayı bırakan fabrikanın yeni anlaşma yaptığı arkadaşlar geldi İzmit’ten. Burada yük saracaklarmış. Sel felaketi ile ocağımızın yolları çöktü. 3 tane arabayı zor kurtardık. Burada bir fabrikamız var. Yaptığımız iş sözleşmeli. Arkadaşlar İzmit’ten gelmiş ‘Burada yük alacağız.’ diyorlar. Biz de dedik ki ‘Buranın işi bize yetmiyor. Burada ortalama 130 tane aracımız var. Günlük 25 araba gidiyor. İş gidecekse buranın arabası çekecek. Artarsa arkadaşlarımıza yükletiriz çağırırız.’ İzmit’teki patronları da demiş ‘Gidin yükleyin. O vesile ile burada bekliyoruz.”

ESNAF BOYUN EĞMEYECEK: BEKLEMEDEYİZ

Aralarındaki sözleşmeyi tek taraflı ve nedensiz fesheden fabrika yönetiminden kendilerine henüz bir açıklama yapılmadığını kaydeden Kaptan, “Fabrika şu anda sessiz bir şekilde bekliyor. Biz de burada bekleyişimizi sürdüreceğiz.” dedi.

“BU YATIRIMIN YIĞILCA’YA HİÇBİR FAYDASI YOK”

Öte yandan yakın zamanda Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’a özel açıklamalarda bulunan Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, “Çimento Fabrikası’nın Yığılca’ya hiçbir faydası yok” diyerek, fabrikanın havaya saldığı çimento atıklarının bölgeye has Yığılca arısına da zarar verdiğini vurgulamıştı.

FABRİKA ÖNÜNDE SICAK GELİŞME

Diğer taraftan fabrika önünde Yığılcalı nakliyeci esnafının gergin bekleyişi devam ederken, akşam saatlerinde gerginlik tırmanışa geçti. Yıllardır emek verdikleri, yükünü taşıdıkları Y.D. Madencilik firmasına ait çimento fabrikasının tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetmesine karşı çıkan ve açıklama bekleyen Yığılca Nakliyeciler Kooperatifi’ne üye esnaflar ile fabrika sahibi Hüseyin Gündoğdu’nun oğlu Yiğit Gündoğdu arasında tartışma yaşandığı bilgisi edinildi. Yeni anlaşma yaptıkları İzmitli nakliye firmasına ait kamyonlara fabrikadan çıkan malzemeleri yükletmek isteyen oğul Gündoğdu’ya neden mağdur edildiklerini soran ancak karşılık alamayan esnaf, yük taşınacaksa kendilerinin taşıması gerektiğini vurguladı. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği tartışmada yine orta yol bulunamadığı öğrenildi.