Yıllardır Düzce’nin kanayan yarası haline gelen Yığılca yolu için devam eden çalışmalar, ödenek yetersizliği nedeniyle durdurulmuştu. AK Parti Düzce Milletvekilleri Fahri Çakır, Ayşe Keşir ve MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın araya girmesi ile birlikte çözülen ödenek sorunun ardından çalışmalar bir süre önce yeniden başlatıldı.

“Böyle giderse çalışmaları durdurma kararı alacağız”

Yığılca yolunda çalışmalarını sürdüren firmanın kamyon ve iş makinelerine Jandarma trafik ekiplerince sürekli ceza kesilmesi üzerine, firmanın yetkilisi Belediye Başkanı Rasim Çam’ı arayarak, böyle gitmesi halinde çalışmaları durdurma kararı alacaklarını iletti. Bu görüşmenin ardından soluğu firmanın yol şantiyesinde alan Başkan Çam, şantiye yetkilileri ile görüşerek bilgi aldı.

Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çam, Yığılca’da jandarma bünyesinde trafik birimi olmadığı için Düzce merkezden gelen jandarma trafik ekiplerinin Düzce-Yığılca karayolunda sık sık denetim yaptığını ve bu denetimlerde yol inşaatında çalışan kamyonlara neredeyse her gün ceza kesildiğini söyledi.

“2017 yılından bugüne 5 km’lik yolu bitirmiş değiliz”

Bu durumun çalışmaları aksattığını ve jandarma trafik ekiplerinin sürekli yol yapım çalışmalarını sürdüren araçlara ceza kesmesinde kasıt aradığını kaydeden Başkan Çam, “Bu sorun bugünün sorunu değil, bu yılların sorunu, Yığılca halkının sorunu. Hemen hemen 40 yıllık Yığılca’nın yol sorunu. Henüz bitmiş değil. Fakat bugünlere gelindiğinde Yığılca yolundaki sıkıntıları gidermek için çalışmalar hem bakanlık olarak hem de siyasetler olarak hem de ilçe olarak bu yolun biran önce bitirilmesi için çalışmaların hızlandırılmasını istedik. Bu yolun geçmişine baktığımızda 70’li yıllardan bugüne gelindiğinde en son Cumhurbaşkanımız 2011 yılında geldiğinde bu yolun yapılması için talimat verdi. 2017 yılında buranın ihalesi yapıldı. O günden bugüne 5 km’lik yolu bitirmiş değiliz. Halkımızın da isteği yolun bir an önce bitirilmesi. Benden önce 2004’ten bu güne gelindiğinde 3 tane belediye başkan değişti. Fakat arkadaşlarımızın bazılarının yolla ilgili çalışmalarında bazı aksaklıklar olmuş olabilir. Bizim de eksikliklerimiz olabilir. Fakat buradaki çalışmaların hepsini siyasilere yüklemekle bir yere varamayız. Benimde belediye başkanı olarak gücüm bir yere kadar yetiyor. Buradaki bir firmanın almış olduğu ihaleye biz her şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz yolun biran önce bitirilmesi için. Ben cumhurbaşkanımıza sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum. 2011’de talimat verdi ve 9 yıl oldu ve hala 9 metrelik yolu yapamadık.”

“Ben bu işte kasıt arıyorum”

Başkan Çam, sözü kesilen cezalara getirerek, “Burada oluşumuzun sebebi jandarma trafik ekiplerinin sürekli bu araçlarımızı taciz etmesi. Sürekli bunların tonajlarıyla, ruhsatlarıyla, sigortalarıyla durdurup bunların devamlı çalışmasını engelliyorlar. Ben bu işte kasıt arıyorum.” dedi.

“Jandarma çalışmaların aksaması için bir yerden talimat mı alıyor?”

Jandarma trafik ekiplerinin sürekli firmanın kamyonlarını taciz ettiğini kaydeden Çam, firmaya sadece bir günde 14 bin TL ceza kesildiğini kaydederek, şu ifadelere yer verdi:

 “14 bin lira ceza yemiş bu firma nasıl çalışacak? Durduruyor araçlarımızı “tonaj var” diye. Buradan Düzce’ye kadar götürüyor, tonajını ölçüyor, kantara sokuyor, kantardan geri geliyor. Bu araçlar nasıl çalışacak, bu yol nasıl bitecek? 50 yıl bitmez bu yol bu şekilde çalışılırsa. Ben kasıt arıyorum bunda. Bir yerlerden talimat alınıyor.”

“500 metrelik mesafeye tonaj cezası kesiliyor”

Jandarma trafik ekiplerinin, aldıkları yükü 500 metre götüren kamyonlara tonaj cezası kestiğini öne süren Başkan Çam, şu şekilde devam etti:

“Firmanın yükleri boşaltmaya çalışıyor. 500 metre buradan alıyor en fazla 1 kilometredir. Benim şehir içini de kullanıyorlar. Bir an önce yol bitsin diye şehir içinin de kullanılmasına izin verdik. Bugün bozulursa şehir içi yarın burayı tekrar yapma imkânımız olur. Ama Düzce yolunun bir an önce bitirilip bize hizmet vermesini istiyoruz. Düzce ile ulaşımın sağlanmasını istiyoruz. Diğer illerde yaşayan vatandaşlarımız bayramlarda, düğünlerde, cenazelerde gelmeye güçlük çekiyorlar. Ben de bu yolun biran önce bitirilmesini istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Allah razı olsun. Bunun başlatılmasının talimatını verdi. Sayın Valimize, Sayın Alay Komutanımıza buradan sesleniyorum. Bize yardımcı olsunlar biran önce şu yolu bitirelim. Firma çalışamayacak hale geldi. “Biz durduracağız” diyorlar şantiyeyi.”

“Bu yolun bitirilmemesi için bir çaba varsa bilelim”

“Bu yolu Düzce’de istemeyen bir kesim mi var?” diye soran Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, “Halkımızın da istemediği bir tarafı varsa bilinsin. Benim ilçemden maden çekiliyor Ereğli’ye diğer illere malzemeler gidiyor. Tonlarca malzeme çekiliyor. Bu yolun bitirilmemesi için bir çaba varsa biz de bilelim, ona göre adım atalım. Her gün ben bu yolla yatıp kalkıyorum her gün. İlçemdeki sorunları bıraktık Yılca yolunun bitirilmesini istiyorum. Siyasi arkadaşlarımızın da bir an önce mesela Sayın Ümit Vekilimiz Allah razı olsun, gece gündüz bu kürsüye çıktığında Yığılca yolunu dillendirdi. Ne derlerse desinler, yani yiğidi öldür, hakkını yemeyeceksin. Diğer vekillerimize ben bir şey demiyorum. Ayşe Keşir Hanım olsun Fahri Çakır vekilimiz olsun haklarını gasp etmiyoruz ama biraz daha ilgilenmelerini istiyoruz. Yığılca AK Parti’ye biliyorsunuz ki 16 – 17 yıldır çuvalla oy verdi. Yüzde 83 oy verdik. Ben de kendim AK Parti’ye oy vermiş birisiyim.”

“Biz çalışmaların bir an önce bitirilmesini istiyoruz”

“Biz çalışmaların bir an önce bitirilmesini istiyoruz.” diyen Başkan Çam, son olarak şunları söyledi: “Biz sayın vekilimizle görüşüyoruz şuanda burada kasım ayına kadar 5 km. yolun asfaltı yapılması gerekiyor ama engellerle karşılaşıyoruz. Jandarma devamlı bu araçları durduruyor ceza yazma durumunda kalınca bu firma nasıl çalışacak? Ümit vekilimiz dün gitti yine ulaştırma ve altyapı bakanımızla Ankara’da görüştü. Bir an önce Yığılca yoluna yapılacak viyadüğün ihalesinin gerçekleşmesini istedik. 2023’e kadar viyadüğün yapılmasını istiyoruz.”

Haber: Savaş ARI