Zaman zaman yaptığı çıkışlar kadar Kaynaşlı’da hayata geçirdiği projeleri ve vatandaşla iç içe olan tutumuyla da ses getiren Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, Öncü Haber’e çok özel açıklamalarda bulundu.

Belediye olarak vatandaşımıza en yakın hizmet noktasıyız” diyen Başkan Şahin, “Halkımıza karşı bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk bilinci içerisinde vatandaşımızın ve esnafımızın pandemiden etkilenmemesi anlamında belediye olarak neler yapabiliriz diye program yaparak projeler hazırladık. Bunları da süratli bir şekilde halkımıza yansıttık” dedi.

“HALKIMIZIN TAKDİRİNİ KAZANDIK”

Başkan Şahin yeni tip koronavirüs salgını döneminde vatandaşın ve esnafın az zarar görmesi için hayata geçirdikleri proje ve icraatları şu sözlerle anlattı:

“Belediye olarak öncelikle maske, bu hastalığı önlemekte çok önemli, salgının başından bu yana hiçbir ücret talep etmeden maskeyi halkımıza ve kurumlara ulaştırıyor. Ekiplerimiz evlere ulaştırıyor ya da vatandaşlarımız belediyemize gelerek temin edebiliyor. Maske konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Halkımızın da takdirimizi kazandık.

“EKİPLERİMİZ SÜREKLİ TEMİZLİĞE DEVAM EDİYOR”

Temizlik de çok önemliydi. İlçede otobüs duraklarını, çöp konteynerlerini, kapalı ortak kullanım alanlarını sürekli bir şekilde yıkıyoruz. Özellikle hafta sonları sokağa çıkma yasağıyla yolların boş olmasıyla daha rahat bir çalışma ortamı oluyor. Ekiplerimiz sürekli temizlik çalışmasına devam ediyor.

Bütün okulların ve kurumların dezenfekte ihtiyaçlarını temin ettik. Esnafımıza da sürekli destek verdik. İlk kapanma süreçlerinden sonra lokanta ve kahvehanelerimizi dezenfekte ettik ve dezenfekte ürünlerinden verdik. Lokanta, kahvehane ve kuaförlere içerisinde maske ve dezenfekte ürünleriyle beşer kilo çay ve şeker ikramında bulunduk.

“SU ÜCRETLERİNDE YÜZDE 80 İNDİRİM UYGULADIK”

Belediyelerimizin kiracısı olan ve işyerlerini kapatmak durumunda kalan kiracılarımızdan kapalı kaldığı süre boyunca kira almadık ve bundan sonra da almayacağız. Salgının başında nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde meskenlerde 100 ton, ticarethanelerde 200 ton, tesis ve fabrikalarda 500 tona kadar suya yüzde 80 indirim uyguladık.

“2 BİN GIDA KOLİSİ DAĞITTIK”

Vatandaşlarımız salgın nedeniyle ekonomik açıdan zorluk yaşıyor. Bu duruma karşı biz belediye olarak öncülük yaptık. Bir kısmını belediyemizden ve iş insanlarından ve yurtdışından olmak üzere 2 bin haneye gıda kolisi yardımı yaptık.

OTOBÜSLERE KOLAYLIK SAĞLANDI

Belediye denetimli halk otobüsleri de hem sokağa çıkma yasaklarından dolayı hem de sınırlı sayıda yolcu almak zorunda olmalarından dolayı bir mağduriyet yaşadılar. Bizde belediyemize ödedikleri ücrette yüzde 80 indirime gittik. Bu da onlara katkı sağlamış oldu. Kısıtlamalar devam ediyor bundan dolayı biz de devam ettiği sürece yüzde 50 indirim yaptık.”

3 BİN 200 TL ASGARİ ÜCRETLE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK”

Belediye olarak tüm hedef ve gayretlerinin vatandaşa destek olarak örnek bir belediye olmak olduğunu belirten Başkan Şahin, “Birçok konuda Türkiye’ye örnek olduk. Özellikle asgari ücret konusunda. Bizim belediyemizde şu anda en düşük asgari ücret 3 bin 200 lira. Biliyorsunuz İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri 3 bin 100 lira. Birçok belediye bunun altında. Asgari ücrette Kaynaşlı Belediyesi gerçekten üzerine düşeni yapmıştır. Gönlümüz tabii ki daha fazlasını ister. İnşallah bu oranı seneye biraz daha arttıracağız. Çalışanlarımız rahatça geçinsin, mağdur olmasın diye bu uygulamayı yaptık” dedi.

KAHVECİLERE 1.500 TL DESTEK HAFTAYA BAŞLIYOR

Salgının en ağır şekilde vurduğu kahveci esnafı için de kolları sıvadıklarını belirten Şahin, “Kahveci esnafımıza 1.500’er lira gıda çeki vermek için meclis kararımızı aldık. İnşallah önümüzdeki hafta içerisinde belediye dahilinde, mücavir alanımızda bulunan kahveci esnafımızın hepsine gıda desteğini vermiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“KURALLAR ÇERÇEVESİNDE LOKANTALARIN AÇILMASI İÇİN KARAR ALMIŞTIK”

Sadece paket servis yapmak zorunda olan lokantalar için ayrı bir parantez açan Şahin, Lokantalar kapalı. Esnafımız gerçekten bir sıkıntı yaşıyor. Çünkü vergi ödemeleri, SSK Bağkur ödemeleri, kira ödemeleri hep devam ediyor. Çalışanlar var mağdur oluyor. Aslında geçen Kaynaşlı Hıfzıssıhha Meclisinden karar almıştık. Biliyorsunuz D-100 Karayolu üzerindeki tesisler açık. Ama merkezdeki lokantalar kapalı. Paket servis yapılıyor ama bu da yeterli gelmiyor. Dedik ki Kaynaşlı’daki diğer lokantalarımız da sosyal mesafe kuralına uyarak, masa ve sandalye sayılarını azaltarak lokantalarını açsınlar. Yani 20 masa varsa 10’a düşürsünler. Kahveler için de bu geçerli. Çünkü esnafımız gerçekten çok sıkıntılı. Çeklerini kredilerini ödeyemiyor. Böyle bir karar almıştık. Üç beş gün bu devam etti” dedi.

“BİRİLERİ DÜZCE’DE ŞİKAYETTE BULUNMUŞ”

Şahin, bu uygulamadan rahatsızlık duyan birilerinin Düzce’de şikayette bulunduğunu söyleyerek, “Sonra birileri Düzce’de bazı yerlere şikayetlerde bulunmuşlar Kaynaşlı’da açıldı da burada neden kapalı diye. Ondan sonra ilgili makamlardan gelen talimatlardan dolayı da Kaynaşlı’daki lokantalar da tekrar kapatmak durumunda kaldı. D-100 üzerinde servis yapılıyor aradan bir cadde geçiyor ve oradaki lokanta servis yapamıyor. Bu da mantıksız geliyor. Sonuçta bu insanlar da geçinecekler borçları sıkıntıları var. Çözüm aslında bulunabilir. Hani diyorlar ya maske mesafe. AVM’ler açık. Bütün tesisler açık. Şehir merkezindeki lokantaların kapalı olması sıkıntı” diyerek lokantalar için adım atılması çağrısı yaptı.

“ZİNCİR MARKETTE HER ŞEY SATILIYOR ÖTE TARAFTA ESNAF KAPALI”

Geçtiğimiz günlerde zincir marketlerle ilgili yaptığı açıklamaya değinen Şahin, “Biliyorsunuz cumartesi ve Pazar günleri sokağa çıkma yasağı var. Büyük marketler açık. Buralarda A’dan Z’ye her şey satılıyor. Ayakkabısından tutunda don, çorap, hırdavat, elektrikli aletler… Ne varsa satılıyor. Şimdi orada satıyor ama öbür tarafta ayakkabıcı kapalı, elektrikçi kapalı, tuhafiye kapalı. Burada haksız bir uygulama, yanlış bir uygulama oluyor” dedi.

“ESNAF ODALARI AİDAT TOPLAMA YERİ OLMAMALI, PROJE ÜRETMELİ”

Burada sorumluluğu alması gereken kişilerin oda başkanları olduğunu vurgulayan şahin, “Esnaf odaları bir aidat toplamla yeri gibi olmamalı. Esnaf odaları ve birlik başkanları esnafını dinlemeli. Sıkıntılarına çözüm aramalı. Kahvehane ve lokantaların yeniden açılmasıyla alakalı proje üretmeli. Hastalığa tedbir alacağız ve almamız da lazım. Ama bu sefer esnafımızın morali ve psikolojisi bozuluyor. Cümlelerini kullandı.

“HALI SAHALARIN KAPATILMASI SAÇMA BİR KARAR”

Kaynaşlı’yı bir spor kenti yapmak için büyük bir gayret içinde olan Şahin kapalı olan halı sahalarla da değindi. Şahin, “Halı sahalar da aynı şekilde. Kapatılmaları saçma bir karar. Stadlar açık maçlar oynanıyor ama halı saha kapalı. Türkiye’de şu anda 20 bine yakın halı saha ve 200 bine yakın çalışanı var. Sonuçta tabii ki kararlar alınmıştır. Bizim alınan kararlara tabii ki saygı duyuyoruz.” dedi.

“İNŞALLAH BİRKAÇ AY İÇİNDE NORMALE DÖNERİZ”

Başkan Şahin ekonomik ve sağlık anlamındaki zor günlerin geride kalmasını dileyen Şahin, “Ekonomik sıkıntı zordur gerçekten zordur Allah kimsenin başına vermesin. İnşallah bunlarla ilgili de ortak akılla bir çözüm bulunur. Biz belediye olarak tabii ki birçok hizmetler yapıyoruz ama esnafımızı da düşünüyoruz, halkımızı da düşünüyoruz. Bu anlamda güzel çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. İnşallah bunlar bundan sonra da artarak devam edecek. Temennimiz bu hastalığın ortadan kalkması ve sıfırlanması. İnşallah ben öyle tahmin ediyorum ki birkaç ay içerisinde hayat normale dönecektir ve dönmesi de lazım” dedi.

Planda olmayan pandemiye yönelik hizmetlerle beraber belediyenin planlı yatırımlarına da aynı hızla devam ettirmesini sağlayan Başkan Şahin, bazı belediyelerde hizmetlerin ve yatırımların yavaşlamasına gerekçe olarak pandemi ve ekonomik etkilerinin gösterilmesine sert çıktı.

“BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAN GELİP YATMA MAKAMI DEĞİL”

“Belediye başkanlığı makamı yan gelip yatma ve ağlama makamı değildir” diyen Şahin sözlerine şu şekilde devam etti:

“ Burası aylama duvarı değil. Belediye başkanı olduysanız proje üreteceksiniz ve kaynak üreteceksiniz. Burada borç var, sıkıntı var, pandemi var deyip de yatamazsınız. Biz burada sürekli her gün erken saatlerde belediyeye geliyoruz. Cumartesi Pazar da çalışıyoruz. Nasıl yeni bir proje yapabiliriz nasıl yeni kaynak üretebiliriz, az parayla nasıl çok iş yapabiliriz bunların hesabını yapıyoruz. Yoksa ben de çekilirim kenara pandemi var sıkıntı var derim. Gelirlerimiz düştü derim ki hakikaten düştü bizim gelirlerimiz ama biz buna rağmen sürekli sahadayız. Çalışmalarımız birçok alanda devam ediyor.

“MEMURA VE İŞÇİYE BİR KURUŞ BORCUMUZ YOK”

45 milyon TL’lik nüfusa oranla en borçlu belediyeyi devraldığına dikkat çeken Başkan Şahin, “Ama buna rağmen hiçbir şekilde ne ağladık, ne sızladık ne de şikayet ettik. Bu zamana kadar da işçinin, memurun hiçbir şekilde maaşını aksatmadık. Şu anda Kaynaşlı’nın işçi ve memura maaş, mesai ve ikramiye olarak bir lira bile borcu yok. Bu ay nasip olursa 22. Maaşımızı ödeyeceğiz.

Biz de deriz sıkıntı var maaş ödeyemiyoruz deriz. Kendimizi çok sıkıntıya stresse sokmayız. Ama bu olmaz. Belediye başkanları heyecanını kaybetmeyecek. Dinamik olacak projeler üretecek ve yaptıracak. Sahada olacak, esnafının ve vatandaşının yanında iç içe olacak. Hareket halinde ve iyiniyetli olursa Allah da yardım eder ve farklı hizmetler yapmış olursunuz. Biz bu konu da Kaynaşlı Belediyesi olarak baya mesafe kat ettik. İnşallah daha 38 ayımız daha var. 70-80 ay gibi değerlendireceğiz” dedi.

“DEVRALDIĞIMIZ BORCU BAYAĞI AZALTTIK”

Devraldıkları borcu planlı bir ekonomik program çerçevesinde azaltmaya devam ettiklerini belirten Şahin, önceki dönemde belediyenin geldiği noktayı da şu sözlerle eleştirdi:

“Borcu bayağı azalttık. Borçları bayağı düşürüyoruz. Güzel gidiyoruz. Daha birçok projemiz var. Bir yandan da piyasaya olan borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz. Esnafımıza borçlarımız da var. Onları da mağdur etmeden düzenli bir şekilde ödemeye çalışıyoruz. Kredi borçları var, İller Bankası borçları var, yapılandırmalar var. Hepsini bir program dahilinde ödemeye çalışıyoruz. Kurumsallaşma anlamında da belediyeyi yüzde 70-80’ler seviyelerine çıkardık. İnşallah bunu yüzde yüzlere getirmeye çalışacağız.

“BİZDEN ÖNCE BELEDİYE BAKKAL DÜKKANI GİBİ İŞLETİLMİŞ”

Çünkü bir geldiğimizde belediyenin kurumsal bir yapısı yoktu. Belediye bir bakkal dükkanı gibi işletilmiş. Hesap yok, kitap yok, mevzuat yok, kanun yok, proje yok… Tabi biz bunları düzeltmeye toparlamaya çalışıyoruz. Kaynaşlı’yı bölgenin en güzel kenti ve en güzel çalışan belediyesi hatta Türkiye’de ses getiren, örnek olan ki birçoklarına örnek de olduk. İnşallah 2021’de de daha birçok örnek olacak projelere imza atacağız.”

HABER: Mehmet GÜNESEN