Vitamin ve mineral açısından zenginliği ile dünyada ‘süper besin’ olarak adlandırılan siyah pirinci Çilimli’nin markası haline getirmek ve ekimini il genelinde yaygınlaştırmak için son 3 senedir özverili bir çalışma sergileyen Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, yılın ilk ekimini, tarlaya girip kendi elleriyle yaptı.  

8ed3cb3c-61d5-4713-8e78-1539ff79bc4b
Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz’un girişimleriyle hayata geçirilen ‘Çilimli Siyah Pirinci’ projesi başarıyla devam ediyor. Siyah pirinci Çilimli’nin markası haline getirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurarak patent alan Çilimli Belediyesi, il genelinde ekimini yaygınlaştırarak Düzce denilince akla ‘siyah pirinç’ gelmesini hedefliyor.
İlk olarak 2021 yılında ilçedeki 20 dönümlük arazide yetiştirilen siyah pirincin tanıtımı için geçtiğimiz yıl dolu dolu bir festival de düzenleyen projenin mimarı Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, yılın il mahsulü için tarlada ekimi kendi elleriyle yaptı. O anları sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Başkan Yavuz, “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz demişler! Biz de kendi tarlalarımızı, kendimiz ekiyor, kendimiz biçiyoruz! Ekosistemin devamlılığı ve sürdürülebilir bir gelecek için elimizi taşın altına koyarak siyah çeltiklerimizi ektik. Çilimli'mize bol bereketli bir çeltik sezonu diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Siyah pirinçle 2010 yılında Edirne'de tanıştım”
Öte yandan Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, yakın zamanda konuk olduğu Öncü TV Haber Müdürü ve Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ‘Güne Merhaba’ programında siyah pirinçle tanışma hikayesini şöyle anlatmıştı:
“Ben 2010 yılında Edirne'de tanıştım siyah pirinçle. Türkiye'ye o yıllarda yeni girmişti daha. O zaman tattım bunu, bize orada ikram edildiğinde bunu ikram eden abimiz dedi ki “Ben şeker hastasıyım ve pilavı da çok seviyorum. O yüzden siyah pirinç yiyorum. Benim şekerimi çıkartmıyor.” Öyle deyince benim dikkatimi çekti, yedim. Çok güzel aroması vardı. Gelelim niye 2010 yılından bugüne kadar yapılmadığına. Pandemi sürecinin bize kazandırdığı en önemli şeylerden bir tanesi siyah pirinç… Ben şahsım adına ve ilçem adına söylüyorum, açıkçası pandemiyle geçen 2 yıl siyah pirinci bu bölgede yetiştirmemize vesile oldu. Pandemi sürecinde sürekli sağlıklı yiyecekler, faydalı yiyecekler, hastalıklardan koruyucu yiyecekler, hep bunlardan bahsediyorduk. Ve bu noktada da siyah pirinçle ilgili bir sohbet esnasında dedik ki “Ya biz bunu bu sene ekelim. Olur mu olmaz mı?” Öyle bir zamanda karar verdik ki, mayıs ayında ekim vardı biz de nisanın sonu gibi buna karar verdik. Hemen acil bir şekilde yerimizi ayarladık ve Allah nasip etti, ektik. Geçen yıl ilk hasadımızı aldık. Geçen yıl bu hasattan elde ettiğimiz ürünlerle biz Çilimli Belediyesi olarak gittiğimiz her bölgede, bize gelen misafirlerimize, bunlardan pişmiş veya çiğ olarak hediye ettik. Geçen yıl dedik ki biz bu ürünün hiç satışını yapmayacağız, tamamen tanıtımda kullanacağız ve bu anlamda da kullandık.
“Toplu alımlar büyük marketlerden teklifler gelmeye başladı”

8ed3cb3c-61d5-4713-8e78-1539ff79bc4b
Gelelim bugüne. İnanın çok güzel tepkiler aldık. Ben inanıyorum ki, bu ürün gelecekte stratejik önemi olan bir ürün. Ve hepimizin bildiği gibi malum, geleceğin en önemli sektörlerinden biri, olmazsa olmazımız tarım. Bu ülke için de çok önemlidir. İnşallah biz de, hani derler ya “Biz de burada koltuğumuzu hazırlayalım'' bölge olarak, ilçe olarak. Geleceğe yönelik o yolculukta buna da kesinlikle ihtiyacımız var zaten ve bu noktada da inşallah bunun devamında arttıracağız, bugün itibariyle mesela bize toplu alımlar için teklifler geldi büyük marketlerden. Bunlarla ilgili bu yıl çalışmalar yapacağız. Hatta üreticimize bununla ilgili bilgilendirmeler ve teşvikler yapacağız, üreticimizden alım garantili ekimler yaptıracağız. Arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyor.”
Beyaz pirinçle siyah pirincin ekim özellikleri farklı mı?
Beyaz pirinçle siyah pirinç arasında ekim noktasında yok denecek kadar az fark olduğunu vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti: “Bugün bir mısırın ekim maliyetinden siyah pirincin ekim maliyeti daha uygundur. Bunlar üreticiler için de önemli. Peki biz ne için bu yola çıktık? Pandemi dedik bunun tetikleyicisi. Pandeminin sağlıklı yiyecekleri bize araştırtmasıyla ortaya çıktı. Tanıdığım da bir üründü, hep aklımda kalan bir üründü, hep ‘Ne zaman yaparız?’ dediğimiz bir üründü. Bir; sağlıklı bir ürün yiyeceğiz ve yedireceğiz. İki; üreticimize daha fazla kazandıran bir ürün ortaya koyacağız. Eken kazanacak bu üründe kesinlikle. İnşallah bunu hep beraber göreceğiz, biz de dedik ki gelecekte gerçekten Türk mutfağında daha fazla yer bulacak, Türk çiftçisinin daha fazla ekeceği bir ürün olacak. Biz bunun bu şekilde olması için zaten tüm gayretimizi sarf edeceğiz. Ben şöyle ifade edeyim size; belki karşılaştığım insanların yüzde 90'ına yakını siyah pirinci bilmiyor. İlk defa tanışıyor. “Bu nedir?” Hatta “Bunu neyle boyadınız?” diyenler bile oldu. Piştiği zaman çok canlı, harika bir mor oluyor. Ben söylüyorum, yediğiniz zaman tekrar yemek isteyeceksiniz.
“Düzce denilince akla siyah pirinç gelecek”
İlk etapta Çilimli’de vatandaşlardan kiraladıkları 20 dönüm araziye siyah pirinç ektiklerini anımsatan Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, “Bizim amacımız, bunun belediye olarak ticaretini yapmak değil. Bizim amacımız bölgede alternatifi çoğaltmak, hem daha sağlıklısını hem daha kazançlısına sahip olmak. Çünkü Allah'a hamdolsun, bereketli topraklarımız var. Bu topraklarda bugüne kadar ne ekildiyse oldu diyebilmemiz çok abartılı olmaz. Buradaki festival de aslında bir araç… Bizim amacımız bu bölgede böyle bir ürün yaptığımızın farkındalığını ortaya koymak ve tanıtmak. Zaten Düzceli hemşehrilerimiz, bölgeden gelecek bütün hemşehrilerimiz inşallah geldiklerinde zaten tadabilirler. Biz festivalde ikramını da yapacağız. Geçmişte Düzce denilince akla tütün gelirdi, inşallah gelecekte Düzce denilince akla siyah pirinç gelecek. Bizim hedefimiz ve amacımız budur. Şu anda patentlerimiz alındı, onlarla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok.
“Çiftçilerimize alım garantili ekim yaptıracağız”
Farklı çalışmalarımız var. Az önce de ifade ettim; önümüzdeki yıl biz çiftçilerimize alım garantili ekim yaptıracağız. Şu anda uluslararası marketlerimizden bizden toplu alımlarla ilgili talepleri var. Onlarla sözleşmemizi yaparken çiftçilerimizle de bir sözleşme yapacağız. Alım garantili bir pirinç ekim sahası yaptıracağız inşallah. Yani biz bu işin bu bölgede yaygınlaşması için ne gerekiyorsa onun için gerekeni yapacağız. Ticaret tabii ki olacak, tabii ki para kazanacaklar. Bizdeki en büyük sıkıntı şudur; biz bir malı ekmekten korkmayız ama çiftçilerimizle görüştüğümde genel kaygı şudur; “Biz tamam ekelim de nereye satacağız? Kaça satacağız?” Tabii ki bunlar olması gereken kaygılar. Biz inşallah ekim döneminden önce çiftçilerimizin kaygılarını gidereceğiz, alım garantili ekimler yapacağız. Tohumuna da biz vereceğiz. Pirincin temel ihtiyacı sudur, sulak bölgelerde, toprakta bir seçicilik yok, su olduğu zaman yetişiyor. Önemli olan bu noktada sulama sahalarının uygun olması.”
“Pirincin öğütülmesi için değirmen kurulmalı”
Pirincin öğütülmesi için Düzce’de değişmene ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yavuz, şunları kaydetti:
“Düzce Valiliği'nin yaptığı bir proje vardı. Kurutma makinaları kurdular Konuralp sahasında, Konuralp Pirinci tabii ki bizim markamız. O pirincin kurutulması için bir alan kuruldu. Önceden çiftçilerimiz bunu kendi imkanlarıyla kurutuyordu, şimdi kurutma işi kolaylaştı. Düzce'nin, pirincin değirmeni anlamında öğütülmesi bir değirmene ihtiyaç var. Düzceli çiftçi pirincini buradan Tosya'ya götürüyor, Balıkesir'e götürüyor. Düzce'de de ben ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Özellikle günümüzde nakliye maliyetleri ciddi anlamda ürünlerde fiyat artışına sebep oluyor. İnşallah gelecekte değirmen kurulur. Allah'ın izniyle.”

HABER: AA