Esnaf odalarının bu aralar kongreleri var. Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin de önümüzdeki nisan ayında seçimleri var. Bu seçimlerden önce de esnaf odalarının seçim trafiği sürüyor.

Kuaförler ve Berberler Odası seçimlerinde Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (DESKKOP) Başkanı Ertan Taşlı oradaki esnaflar tarafından yuhalandı. Bunun iki sebebi olduğunu öğrenci Birinci sebebi şu. Mevcut oda başkanının kooperatifin yönetiminde olmasından dolayı, ‘Düzen devam etsin. Kimsenin düzeni bozulmasın. Bizim düzenimiz de bozulmasın’ diye taraf tutmasından dolayı bir sıkıntı oluştuğunu biliyoruz.

İkincisi de esnafa verilen krediler. Devletimizin pandemi döneminde esnaf için devlet bankalarından açtığı 25-50 bin TL’lik krediler var. Aynı şekilde DESKKOP üzerinden verilen krediler var. Bu krediler tamamen esnafın ve piyasanın kendi şartlarında dönmesi için devletin destek verdiği yapı. Burada işin başında Ertan taşlı da olsa, Ertan Taşsız da olsa kısacası kim olursa olsun bu krediler verilecek. Devlet bu imkânı sağlamış. Fakat orada oluşturulan algıda ‘Bu kredileri biz kooperatif olarak kendi inisiyatifimizle verdik’ dercesine bir hava oluşturuldu.

Yahu kardeşim, devletin verdiği imkânı senin vermen olur mu? Ha, vermeme konusunda kendilerine göre ritüeller ve şartlar oluşturulabilirler. Ama verme konusunda bir tasarrufun yok ki. Kanun Hükmünde Kararname çıkarak bir şeklin şemalin de yok. Bir de bu krediler hangi şartlarda, nasıl ve kimler veriliyor tepkisi de var. 20 yıldır DESKKOP’un başında Ertan Taşlı, DESOB’un başında Mustafa Kayıkçı.

Pazarcı Esnafı Odası’nın kongresinde de bir pazarcı esnafı diyor ki ‘6 ay bizi Bolu Belediyesi pazara sokmadı. Ama bizim sahibimiz yok.’ Bu gidişat iyi bir gidişat değil, herkesin suyunun ısındığını gösteriyor. Mevcutlar için iyi gidişat değil. Bugün esnafla konuştum. Diyorlar ki buraya gelen adam kafası boş gelecek. Burada biziz, siz kimsiniz dercesine esnafın üzerinde kredinin gücüyle kurulmuş bir baskı var. Bu baskıyla beraber diğer esnaf odalarının seçimlerini etkiliyor.

Her oda seçiminde isyan mı olur? Kuaförler Odası seçiminde yuhalanıyor. Pazarcılar Odası seçiminde isyan ediliyor. Demek ki burada bir sıkıntı var. ‘Son bir kez seçilelim’ diyorlar. Ama bu son bitmiyor diyor esnaf.

Biliyorsunuz Eski Sanayi Sitesi’nde bir kentsel dönüşüm var. İnsanların hak araması noktasında da ciddi derecede sıkıntı var. Bu sıkıntının en büyük nedeni de esnafla belediye arasında uzlaşmacı olarak görünen firmanın bu işten kazanç elde etmek adına sanayici esnafını ‘ölümü gösterip, sıtmaya razı etme noktasına getiri ne alabiliriz derdinde. Adam diyor ki, ‘Ben 83 yaşındayım, daha dükkânım olmadı. Ama ben belediye başkanıma güveniyorum.’

Hepimizin bir aracı var, hepimiz zaman zaman sanayiye gidiyoruz. Oradaki insanlardan mutlaka tanıdıklarımız var. Oradaki insanların duygusu ve talebi nedir? Yoksa 20 seneden beri saltanat bitiyormuş, devam ediyormuş. O saltanı bitirmek isteyenlerle, saltanı yürütmek isteyenler arasındaki kavga. Biz onu bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir gerçek var. Düzce’nin en hayati konusu olan Eski Sanayi Sitesi Dönüşümü. Pozisyon itibariyle şu anda Düzce’nin en değerli yeri. Dükkânlar değersiz olabilir ama çok kıymetli bir yer. Buranın kaderini belirleyecek seçimlerde de esnafın bir sahibi olmalı.

Gazi Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı’nda da bir yarbaydı. Bir general değildi. Ama orada etkili bir görevi vardı. Gazi diyor ki mesele memlekete gerisi teferruat. Teferruat olan o makamlarda saltanat sürenler. Ne yaptınız da bu insanlar sizi yuhluyorlar? Ne yaptınız da isyan ediyorlar? Artık esnaf imamla Büyük Camii’den mi alacak diyorlar.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ