Düzce'de arıcılığın hem biyolojik çeşitliliğe hem de il ekonomisine sağladığı katkının altını çizen Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun tüm arıcıların “20 Mayıs Dünya Arı Günü'nü" kutladı.

I M G 3980

Arıların doğadaki ve tarımsal üretimdeki önemine dikkat çeken Uzun, mesajında şu görüşlere yer verdi: “Arılar sadece bal üretimiyle değil, tarımsal üretimin devamlılığı ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında da vazgeçilmez bir role sahiptir. Düzce'miz arıcılık açısından önemli bir potansiyele sahip olup, bu sektördeki üreticilerimiz ilimiz ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Dünya Arı Günü vesilesiyle tüm arıcılarımızın ve arıların bu değerli emeklerine şükranlarımızı sunuyor, üreticilerimizin gününü kutluyorum."

Düzce'de arıcılığın rakamlarla durumu

Öte yandan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ildeki arıcılık faaliyetlerine yönelik yapılan bilgilendirme ise şöyle: “Düzce genelinde 801 işletmede toplam 53 bin 500 adet arılı kovan bulunuyor. Bu kovanlardan yıllık ortalama 466 ton bal ve 15.5 ton balmumu üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca ilde faaliyet gösteren 11 işletme aracılığıyla yılda 19 bin 200 adet ana arı üretimi sağlanarak, bölgedeki arıcıların damızlık ana arı ihtiyacı da karşılanıyor.

I M G 4551

“ASGARİ ÜCRET YERİNDE SAYIYOR, YOL ÜCRETLERİ SÜREKLİ ARTIYOR”
“ASGARİ ÜCRET YERİNDE SAYIYOR, YOL ÜCRETLERİ SÜREKLİ ARTIYOR”
İçeriği Görüntüle

Arıcılara yeni destek modeli ile güçlü destek

2024 yılı itibarıyla yürürlüğe giren yeni hayvancılık destekleme modeli kapsamında, arıcılara kovan başına 100 TL temel destek veriliyor. Aile işletmeleri, kadın ve genç girişimciler, tarımsal örgüt üyeleri ve gezginci arıcılara sağlanan ilave desteklerle birlikte kovan başı destek miktarı 250 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bununla birlikte, genetik kaynakların korunmasına yönelik projelere dahil olup sözleşme imzalayan arıcılara da kovan başına 325 TL tutarında özel destek ödemesi yapılıyor.

I M G 5139

Yığılca Bal Arısı: Düzce'nin tescilli genetik hazinesi

Düzce'nin Yığılca ilçesinde doğal olarak bulunan ve morfolojik, biyolojik ve genetik özellikleriyle diğer ırklardan ayrılan Yığılca Bal Arısı, 27 Eylül 2017 tarihinden itibaren izole bölgede koruma altına alınmış ve 25 Ekim 2022'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmi olarak tescillenmiştir. Bu özel ırk, bölgeye özgü yapısıyla hem verim hem de hastalıklara dayanıklılık açısından avantajlar sunmakta olup, Düzce için önemli bir genetik miras niteliği taşımaktadır.”